Sanader: Maksimalno 15 ministarstava, Kalmeti jedan od najvažnijih resora

U RAZGOVORU za Dnevnik Plus na HTV-u, mandatar hrvatske Vlade Ivo Sanader najavio je smanjenje broja ministarstava na najviše 15, te dodao kako će zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta dobiti jedan od najvažnijih resora.

Iako će vlada Ive Sanadera biti manjinska, predsjednik HDZ-a i novi mandatar uvjeren je kako će, bude li politika nove Vlade uspješna u smislu unapređivanja gospodarstva, rasta kupovne moći i standarda građana, rasti i potpora Vladi u Saboru.

Sanader je ocijenio kako je nakon trećesiječanskih izbora Ivica Račan bio u težoj poziciji od njega, jer se radilo o koaliciji šest stranaka bez zajedničke programske platforme, koja je bila ujedinjena samo u cilju svrgavanja HDZ-a s vlasti.

Novi će premijer također tražiti veću discipliniranost saborskih zastupnika, naročito u pogledu dolaženja na sjednice Sabora.

Ivo Sanader najavio je kako će ukinuti mjesto zamjenika premijera, te kako će nova Vlada imati dva potpredsjednika. Jedan od njih sigurno će biti Jadranka Kosor, a ime drugog Sanader nije želio reći.

Zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti, kojeg Sanader smatra najuspješnijim gradonačelnikom u Hrvatskoj jer je odradio puna tri mandata, namijenjen je jedan od najvažnijih resora, a budući je premijer naveo kako je Kalmeta jedan od kandidata za mjesto ministra obrane.

Sanader je također najavio spajanje ministarstava rada i gospodarstva, kao i ministarstava turizma i poljoprivrede, te dodao kako spojeno ministarstvo rada i gospodarstva izvrsno funkcioniraju u Austriji i Njemačkoj.

Kao najizglednijeg kandidata za ministra financija Sanader je naveo ime Ivana Šukera.

HDZ-ov prijedlog o smanjenju PDV-a Sanader misli pustiti u saborsku proceduru na jednoj od prvih sjednica Sabora, a dodao je i kako su u HDZ-u već razmatrali moguće prijedloge proračune za slijedeće četiri godine, te kako su našli mogućnosti uštede od 5-6 milijardi kuna.

Rupe u proračunu koje će nastati smanjenjem PDV-a Sanader misli popuniti smanjenjem državne uprave i administracije, unošenjem discipline u državne financije, ali i kontrolom eksploatacije prirodnih bogatstava, te dodao kako državna uprava mora biti "servis građanima".

Ivo Sanader nije želio direktno odgovoriti na pitanje hoće li izručiti generala Gotovinu sudu u Haagu, nego je kazao kako će Hrvatska surađivati u okviru Ustavnog zakona o suradnji s Haagom, te da treba vidjeti može li se optužnica protiv Gotovine osporiti pravnim sredstvima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara