Sanader: Nema konkretnog upita o slanju hrvatskih vojnika u Irak

PREMIJER Ivo Sanader izjavio je danas da za nedavnog posjeta hrvatskog izaslanstva Sjedinjenim Državama nije bilo konkretnog upita hoće li Hrvatska slati vojnike u Irak.

Logično je da se Sjedinjene Države zauzimaju za stajalište Hrvatske po tom pitanju, ali konkretnog upita nije bilo. Kada dođe razmotrit ćemo sve aspekte i o tome raspraviti u Saboru, rekao je Sanader Peri Kovačeviću (HSP) kojeg je zanimalo je li za posjeta predsjednika Sabora i ministra vanjskih poslova Vladimira Šeksa i Miomira Žužula Washingtonu bilo govora o slanju hrvatskih vojnika u Irak.

Premijer je izrazio spremnost da Hrvatska ostane dio svjetske antiterorističke koalicije i pomogne međunarodnoj zajednici u sprječavnju širenja terorizma, no opetovao je da u Žužulovom izvješću Vladi nije bilo riječi o konkretnom dogovoru sa SAD-om.

Odluka o suspenziji viznog režima sa SiCG do konca lipnja tehničke je prirode i Vlada je u svakom trenutku Vlada može povući, odgovorio je premijer Ruži Tomašić (HSP) koju je zanimalo zašto je Vlada produžila rok do kojega građani SiCG mogu u Hrvatsku ulaziti bez viza, unatoč relativnoj izbornoj pobjedi Šešeljevih radikala.

Sanader je opetovao da normalizacija odnosa sa SiCG nema alternative, ali da to uključuje i punu budnost što se tamo događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Želimo normalizaciju odnosa i spomenutom odlukom željeli smo potaknuti proeuropske i proreformske snage u SiCG da formiraju vladu bez radikala, dodao je premijer.

Najavio je da će Vlada sutra primiti izaslanstvo vojvođanskih Hrvata te uskoro u Vojvodinu uputiti svoje izaslanstvo.

Kad je riječ o statusu Mostara, Sanader podržava ideje da to bude jedan grad, ali da se do rješenja dođe konsenzusom.

Ako je Jelavićevo uhićenje politički motivirano onda ga treba odbaciti, ako je riječ o pravnim, kaznenim razlozima u tom slučaju u to ne možemo ulaziti, Sanaderov je komentar uhićenja Ante Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH-a.

Premijer kaže da za nedavnog razgovora s Paddyem Ashdownom o tome (Jelavićevu uhićenju) nije bilo riječi.

Poručio je i da pomoć Hrvatima u BiH neće biti smo deklarativna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara