Sanader: Nema nikakve šanse za stvaranje bivše Jugoslavije

Sanader: Nema nikakve šanse za stvaranje bivše Jugoslavije
PREMIJER Ivo Sanader odbacio je bilo kakvu mogućnost stvaranja bilo kakve nove tvorevine kao što je bivša Jugoslavija.

"Nema nikakve šanse da bilo tko na bilo koji način u europskim strukturama pokuša kreirati neku novu tvorevinu kao što je Jugoslavija, ili nešto drugo", izjavio je Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, na kojoj je odbacio i mogućnost stvaranja carinske unije između zemalja zapadnog Balkana.

Premijer je time reagirao na interpretacije nakon najave povjerenika za proširenje Ollia Rehna i jučer predstavljenog dokumenta o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine tzv. zapadnog Balkana, odnosno pet zemalja jugoistočne Europe Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Sanader je podsjetio da je, znajući za ideju o regionalnoj zoni, u kolovozu prošle godine predložio da se ne stvara nova mreža, nego proširi CEFTA, zona slobodne trgovine srednje Europe u kojoj su, nakon ulaska 10 zemalja u EU, ostale samo Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

Prema tom prijedlogu, objasnio je, početkom ove godine u CEFTA-u bi se primile zemlje koje žele ući, kandidirale su se, ali nisu ispunjavale uvjete, poput primjerice punopravnog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i početka pregovora s EU.

Predložio sam da olabavimo kriterije tako da u CEFTA-u mogu ući i BiH, Srbija i Crna Gora, Albanija, Makedonija i Moldova, kazao je Sanader.

Najavio je da će se uputiti i službeni prijedlog austrijskom predsjedatelju EU da taj prijedlog iznese na tijelima EU, te da će već danas razgovarati s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

Hrvatski je premijer potvrdio da je ustvari riječ o dvije inicijative - jednoj Europske komisije i Pakta o stabilnosti, te drugoj, hrvatskoj inicijativi, koja je prihvaćana na summitu CEFTA-e u prosincu 2005. i postala službena inicijativa CEFTA-e da se proširi CEFTA.

"Očekujem da će tijela EU prihvatiti hrvatski prijedlog", kazao je Sanader, koji misli da bi se dvije inicijative mogle stopiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer Sanader odlučno je odbacio i mogućnosti o stvaranju carinske unije.

Nema carinske unije između ovih zemalja, ali će je biti između Hrvatske i EU, kazao je, dodajući da slijedeći tjedan počinje i screaning o carinskoj uniji.

Premijer je podsjetio da do ulaska Hrvatske u EU važi zona slobodne trgovine, a ona se prekida kada Hrvatska uđe u EU. Što prije uđemo u EU izlazimo iz CEFTA-e, kazao je.

Sanader ističe i da nema nikakve političke prijetnje političkoj samostalnosti Hrvatske, da je to šansa za hrvatsko gospodarstvo i njene proizvode u zemljama jugoistočne Europe, prošireno s Moldavom, te, dodaje, tko zna zašto sutra ne i s Ukrajinom.

Hrvatski premijer smatra da nema bojazni da bi prijedlog o regionalnoj zoni slobodne trgovine mogao usporiti hrvatski put prema EU.

Vidjet će se da će Hrvatska imati punu potporu i da nikome ne pada na pamet usporavati Hrvatsku, kazao je, najavljujući da će sredinom veljače Hrvatsku posjetiti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Rehn.

Nećemo biti taoci bilo kome u regiji, kazao je Sanader, dodajući da je EU to prihvatila, da je načelo da će Hrvatska što više surađuje u regiji brže ući u EU.

Premijer je pozdravio najavu iz komunikacijske strategije da će Hrvatska i Makedonija kao zemlje kandidati dobiti tzv. dijagonalnu kumulaciju porijekla, koja omogućuje izvoz u zemlje EU i ako neki hrvatski proizvođač u njega ugradi neki element iz trećih zemalja.

Na pitanje novinara o "prijedlogu izaslanstva Srbije i Crne Gore Vijeću Europe i traženju da Hrvatska Srbima da sva prava konstitutivnog naroda", premijer je odgovorio da su Srbi u Hrvatskoj nacionalna manjina, kao i Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori, te da dvije zemlje imaju potpisane sporazume o zaštiti manjina.

"Sve drugo pokušaj je revizije i vraćanja kotača natrag", kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara