Sanader: Nisam siguran postoje li zakonske osnove za izručenje Ognjena Šimića

PREMIJER Ivo Sanader komentirao je danas bijeg riječkog kirurga Ognjena Šimića iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

"U slučaju doktora Šimića postupit ćemo isto kao i u svakom drugom slučaju bjegunca u BiH. Izručenje ćemo tražiti u bilateralnim odnosima sa Sarajevom, iako nismo sigurni postoje li zakonske osnove za izručenje", rekao je danas Sanader u prvom obraćanju novinarima u Banskim dvorima nakon dvotjednog godišnjeg odmora.

Danas je s potpredsjednicima Vlade i nekim ministrima održao konferenciju za novinare na temu "Predstojeće aktivnosti Vlade Republike Hrvatske".

BiH izručuje jedino Haagu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, doktor Šimić osuđen je u jučer na devet godina zatvora zbog 18 slučajeva primanja mita u osam godina. Nije se pojavio na izricanju presude, a nekoliko sati kasnije doznalo se da je pobjegao u Sarajevo kod oca i brata, te da je angažirao novog odvjetnika, koji će mu pomoći da ga ne izruče Hrvatskoj.

Bosna i Hercegovina, kako nam je objasnio Šimićev odvjetnik, izručuje svoje građane jedino Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Danas je za odbjeglim kirurgom raspisana međunarodna tjeralica prema nalogu Županijskog suda u Rijeci.

Sarajevski odvjetnik Nikica Gržić tvrdi kako Šimić, s obzirom da je državljanin BiH, ne može biti izručen hrvatskoj. "Očekujemo kako će Hrvatska uputiti zahtjev za izručenjem, ali dr. Šimić je državljanin Bosne i Hercegovine, te kao takav ne može biti izručen", kaže odvjetnik koji zastupa Šimića u pravnim predmetima koji se održavaju na teritoriju BiH.

C.D.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara