Sanader o Bushu: Dolazi nam veliki prijatelj!

Sanader o Bushu: Dolazi nam veliki prijatelj!

U EMISIJI "Kako vlada Vlada" na Hrvatskom radiju, premijer Sanader je govorio o dolasku predsjednika Busha i ulasku Hrvatske u NATO savez.

"Samim time što je predsjednik SAD-a George Bush odlučio ostati kod nas čak dva dana, vidimo kolike prijateljske osjećaje gaji prema Hrvatskoj", kazao je premijer ističući kako će naša zemlja tada biti u središtu pozornosti svih svjetskih medija. Naime, Busha će u Hrvatskoj pratiti oko 150 novinara iz američkih medija, a sveukupno ih se za Bushev posjet Hrvatskoj akreditiralo njih 600.

Premijer je otkrio da će predsjedniku pokloniti reprint "Hrvojevog misala" pisanog na glagoljici te umjetničku sliku s motivom Jadrana čijeg autora nije htio spomenuti kako "ne bi navalili na njega i stvarali mu nepotrebnu reklamu".

Laura želi jesti isključivo hrvatsko

Predsjednik Bush će, kazao je premijer, prvi dan večerati kod predsjednika Mesića na Pantovčaku, a sutradan će prisustvovati ručku na kojem će još prisustvovati predsjednici ili premijeri Albanije i Makedonije.

"Ne mogu reći što će se posluživati za jelo, no supruga Georgea Busha, Laura, je tražila isključivo hrvatska jela", kazao je premijer koji je tijekom razgovora nekoliko puta ponovio da uskoro dolazi veliki prijatelj Hrvatske. Zbog sigurnosnih razloga premijeru će biti uskraćena čast da predsjedniku Bushu pokaže znamenitosti Zagreba.

Što se tiče priključenja u NATO savez premijer Sanader je istaknuo da će se time otvoriti nove prilike za gospodarstvo Hrvatske jer "NATO znači sigurnost za strane ulagače". Također Sanader NATO smatra "motorem bržeg ulaska u Europsku uniju" jer obje asocijacije imaju slične kriterije za ulazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da smo devedesetih bili u NATO-u ne bi došlo do vukovarske tragedije"

"Da smo devedesetih bili članice NATO-a ne bi došlo do vukovarske tragedije niti bi poginulo 15 tisuća Hrvata. Nitko se ne bi usudio napasti Hrvatsku i upravo zato su svi branitelji za ulazak u NATO", kazao je predsjednik Vlade.

Sanader je još jednom napomenuo da nema nikakva govora o stvaranju stalnih NATO baza u Hrvatskoj te da to nikad nije bila tema razgovora između njega i Busha ili bilo kojeg dužnosnika NATO-a. Premijer je također istaknuo da za referendum o ulasku u NATO-o nema potrebe jer su građani Hrvatske svojim glasovima za HDZ na zadnjim izborima pokazali što žele.

"Mi smo cijelo vrijeme kroz kampanju promicali da smo za NATO, i kad bi smo im sad, nakon što nam pošalju pozivnicu, poručili da pričekaju još malo dok mi napravimo referendum i odlučimo da li uopće želimo k njima, kakva bi to bila poruka", pita se premijer napominjući kako će ipak, ako se zaista prikupi dovoljan broj potpisa, ozbiljno raspraviti o referendumu.

Premijer je kroz razgovor također napomenuo kako je pitanje ZERP-a po njemu riješeno te da je ZERP još na snazi za sve zemlje, no privremeno je ukinut za članice Europske unije.

J.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara