Sanader o sastanku s Mesićem: Nismo pričali o Crkvi

PREMIJER Ivo Sanader nakon večerašnjeg je okupljanja HDZ-a u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik" u razgovoru s novinarima prokomentirao svoj sastanak s predsjednikom Stjepanom Mesićem, o kojemu je Vlada danas izvijestila medije.

Sanader kaže kako je s Predsjednikom razgovarao o funkcioniranju državnih institucija te kako su se obojica složili da iste funkcioniraju jako dobro, unatoč odvijanju predizbornih kampanja.

Upitan o tome je li s Mesićem razgovarao o Crkvi, Sanader odgovara: "Ne, ja sam javno iznio svoje mišljenje o tome da Crkva ima pravo reći što misli, nekima se to sviđa, nekima ne. Ali u demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje", kazao je Sanader, dodavši kako se "situacija po tom pitanju smiruje" te kako "ne treba izazivati nove tenzije".

S predsjednikom se, kaže, susreo već jednom prije početka predizborne kampanje, a možda će to učiniti još jednom prije izbora, ako za to bude potrebe. Na pitanje tko je inicirao posljednji sastanak, ne odgovara konkretno. "To je bio redovan sastanak koje predsjednik i ja stalno održavamo, nije tu bilo ničeg posebnoga", kaže Sanader, te dodaje kako se "on i Predsjednik nalaze na sastancima, čak i onda kada se ne slažu u nekim dijelovima aktualne politike".

"Ja sam od Predsjednika još jednom čuo da se on neće miješati u izbore i mislim da je to ispravan pristup", kazao je premijer.

Osim o funkcioniranju državnih institucija, razgovarali su Mesić i Sanader i o događanjima naših bliskoistočnih susjeda. Nije im, kaže Sanader, svejedno što se događa u susjedstvu, pogotovo u Bosni i Hercegovini, ali i na Kosovu i u Republici Srbiji.

"Pratit ćemo obojica sve što se događa, sigurno ćemo morati reagirati i usuglasiti stajališta, jer sukreiramo vanjsku politiku, nije nam svejedno što se događa u susjedstvu", kaže Sanader, te dodaje kako su se predsjednik i on usuglasili da Hrvatska po pitanju odnosa sa susjedima slijedi politiku Europske unije, čijom članicom želi postati.

Izvijestio ga je, dodao je također, predsjednik i o svom službenom putu u Estoniju te mu prenio pozdrave tamošnjeg premijera, koji će se sa Sanaderom susresti nakon izbora. "Pitao sam Predsjednika je li mu rekao da će se sastati onda s hrvatskim novim-starim premijerom, pa smo se malo i nasmijali", opisao je Sanader kako je šaljivo Mesiću nagovijestio pobjedu HDZ-a na izborima.

A nakon pobjede na ovim izborima, HDZ će, kazao je Sanader na skupu u hotelu "Dubrovnik", tražiti i treći mandat za redom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara