Sanader o transkriptima s Brijuna: Vlada čini sve da svijetu predoči istinu o Domovinskom ratu

Sanader o transkriptima s Brijuna: Vlada čini sve da svijetu predoči istinu o Domovinskom ratu

"HRVATSKA Vlada čini sve da se svijetu te Međunarodnom sudu u Haagu predoči istina o Domovinskom ratu. Inzistirat ćemo da Hrvatska dobije prigodu iznijeti istinu o tom ratu, a u sklopu pravila koja ima Međunarodni sud u Haagu", kazao je premijer Ivo Sanader danas, osvrnuuvši se prije početka sjednice Vlade na transkripte svjedočenja predsjednika Stjepana Mesića, a na kojima se temelji haška optužnica za hrvatske generale.

Sanader je istaknuo kako Hrvatska čini sve što je u njezinoj mogućnosti da obrani istinu o Domovinskom ratu u kojemu je Hrvatska kao žrtva agresije izvojevala pobjedu.

"Neću komentirati ovaj najnoviji razvoj događaja, ali u svakom slučaju ostaje čvrsta obveza Vlade da se obrani istina koju svi znamo - Hrvatska je bila napadnuta, imala je pravo na obranu i pobijedili smo u tom nametnutom ratu", izjavio je Sanader nakon sastanka sa sindikalnim čelnicima u zgradi Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Haško će tužiteljstvo svoju tezu o udruženom zločinačkom poduhvatu hrvatskog vodstva za vrijeme i oko vojno-redarstvene akcije "Oluja" dokazivati predsjedničkim transkriptima, te zapisu sastanaka s Brijuna, kako pokazuje predraspravni podnesak tužiteljstva čija je proćišćena verzija objavljena pred početak haškog suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

U slučaju suđenja hrvatskim generalima za ubojstva civila na oslobađanim teritorijima prije, za vrijeme i nakon Oluje, tužiteljstvo će tvrditi da se radilo o etničkom čišćenju smišljenom u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata, a osim trojice generala u tome je sudjelovao, prema mišljenju tužiteljstva, i cijeli bivši državni vrh, uključujući Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka i drugih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara