Sanader o zajedničkoj povijesnoj komisiji

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader ocijenio je danas da bi zajednička hrvatskoslovenska povijesna komisija za razgraničenje imala dvojaku zadaću osvijetliti sjajne odnose dviju zemalja i pomoći s različitim informacijama u donošenju političke odluke.

Ako Hrvatska ne prihvati inicijativu slovenske strane da se formira zajednička povijesna komisija, time će sugerirati da se boji takve povijesne komisije. "Mislim da nemamo nikakvog razloga da se bojimo. Osim toga, ta povijesna komisija nema zadaću dati prijedlog razgraničenja kod graničnih točaka gdje nismo postigli suglasnost u proteklih 15 godina", ocijenio je Sanader.

Ta povijesna komisija može, i s jedne i druge strane, upoznati širu javnost s nekim činjenicama koje nisu dovoljno poznate. Na kraju će presuditi bilo zajednički dogovor u bilateralnim odnosima ili ćemo morati na međunarodnu arbitražu, rekao je Sanader novinarima nakon današnje sjednice HDZ-ova Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetio je da su Slovenija i Austrija, te Slovenija i Italija imale zajedničku komisiju i upitao zašto je ne bi imale i Slovenija i Hrvatska. Dobra volja s obje strane vidjela se i u tome da je slovenska strana vrlo dobro prihvatila prijedlog o zajedničkoj sjednici vlada u Hrvatskoj.

Rad povijesne komisije neće biti opterećen. On može samo donijeti pozitivne pomake u smislu rasvjetljavanja naših odnosa, ocijenio je Sanader.

(Hina) xdm ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara