Sanader: Povratak izbjeglica i imovine nije političko pitanje

POVRATAK izbjeglica i povrat imovine više nisu politička, nego konkretna pitanja, a Vladina orijentiranost na primjenu sporazuma koje je potpisala s nacionalnim manjinama je, unatoč poteškoćama na terenu, neupitna, izjavio je danas hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je, nakon sastanka s članovima Savjeta za nacionalne manjine, kazao kako problema i propusta na terenu ima, no i naglasio da "to ne može zasjeniti Vladinu orijentiranost na provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te sporazuma koje je Vlada potpisala, ne samo sa srpskom, nego i s drugim nacionalnim manjinama".

"Budite sigurni, povratak imovine bit će dovršen", rekao je Sanader, odgovarajući na novinarska pitanja o prošlotjednim izjavama Milorada Pupovca da se otkupom imovine "nastavlja politika etničkog čišćenja drugim sredstvima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je da je integriranje u društvo svih građana, a pogotovu pripadnika nacionalnih manjina, uz očuvanje njihova identiteta, "Vladina povijesna zadaća", te najavio da će o manjinskim pitanjima sutra razgovarati i s premijerom srbijanske vlade Vojislavom Koštunicom, na marginama Osmog dijaloga Europske pučke stranke i Europskih demokrata s Grčkom pravoslavnom crkvom, a u pripremi svog posjeta SiCG.

Manjinama je zahvalio na podršci u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a još jednom je najavio i vraćanje bošnjačke manjine u Ustav.

Da pitanje povratka izbjeglica i imovine nije političkog karaktera složio se i Pupovac, ističući da podržava napore Savjeta, Vlade i afirmativne politike premijera Sanadera prema manjinama, a o detaljima i konkretnim problemima će se, kaže, razgovarati na posebnom sastanku predstavnika srpske nacionalne manjine s premijerom idućeg tjedna.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer izvijestio je, pak, da je na današnjem sastanku detaljno dogovoren način rješavanja problema u implementaciji Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara