Sanader pozvao Mesića na večeru kad se vrate iz New Yorka u Zagreb

Tekst: P.V.
Foto: Ured predsjednika RH

"KAD ME Barack Obama predstavljao svojoj supruzi Michelle, rekao je 'ovo je naš najveći prijatelj u NATO-u'", razdragano je novinarima u New Yorku Stjepan Mesić prepričavao dojmove nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj je sudjelovao. S Obamom se, kaže, susreo dvaput i iskoristio priliku za kratke razgovore, iako je predsjednik SAD-a vrlo zauzeta osoba.

"Juricu sam postavio u UN zbog Sanaderovog pritiska"

Neizbježno se u UN-u nameće tema Nevena Jurice, hrvatskog veleposlanika čija je diplomatska karijera u New Yorku neslavno završila. Mesić kaže kako je Juricu morao na toj poziciji zaposliti zbog pritiska od strane bivšeg premijera Sanadera. "Mi smo zajedno kreirali vanjsku politiku. Nekad se prihvati oni što ja kažem, a nekad ono što kaže Sanader. Na kraju smo usuglasili stavove, ali vrijeme nije radilo za Juricu", rekao je Mesić.

"Bozanić je u Jasenovac morao doći i ranije"

Iz New Yorka se Mesić osvrnuo i na zbivanja u Hrvatskoj, s naglaskom na Bozanićev posjet Jasenovcu, koji zasigurno spada pod važnije vijesti dana. "Mislim da je kardinal Bozanić Jasenovac trebao posjetiti i prije", jasan je bio Mesić, ali nije se osvrtao na skandalozni kardinalov govor u kojem se Bozanić obračunavao s Titom i komunistima, te kazao kako se nije došao u Jasenovac ispričavati.

Problem su podobni, a ne sposobni

Govorio je predsjednik i o situaciji u državnim firmama, u kojima se korupcijske afere nižu kao na pokretnoj traci, a posebna je pozornost posvećena HEP-u. Iskoristio je Mesić priliku i da "bocne" HDZ-ovu vladu, izjavom kako se ovakva situacija mogla očekivati kad su se počeli zapošljavati podobni, a ne sposobni kadrovi.

"Mislim da je suštinski problem sistemsko rješenje. Ako se nadzorni i upravni odbori imenuju prema podobnosti, velika je mogućnost da će doći do krivih imenovanja i do lošeg vođenja posla. Ne može se događati da član nadzornog odbora ne zna što se događa u instituciji koju bi trebao nadzirati", kaže Mesić i decidirano tvrdi da na visokim pozicijama u javnim firmama nema njegovih kadrova. "Niti me ikad itko tražio da ga zaposlim, niti bih ja to učinio", podvukao je predsjednik.

Mesić i Sanader dogovorili večeru u Zagrebu

Za vrijeme svog boravka u New Yorku Mesić se uspio čuti i sa Ivom Sanaderom, koji se trenutno također nalazi u američkom velegradu. "Rekao mi je da se nalazi u New Yorku, da gostuje na summitu na kojeg je već odavno pozvan", kaže Mesić.

"Prvi put me nazvao taman kad sam trebao raspravljati u Vijeću sigurnosti. Rekao sam da ćemo se čuti nakon sjednice pa smo opet razgovarali kasnije. Pozvao me je da se u Zagrebu nađemo na jednoj večeri, što sam ja prihvatio", rekao je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara