Sanader predložio osnivanje regionalnog centra za zaštitu od požara

Sanader predložio osnivanje regionalnog centra za zaštitu od požara

PREMIJER Ivo Sanader danas je, iako je na godišnjem odmoru, predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu poslao pismo u kojem mu predlaže osnivanje Regionalnog centra za zaštitu od šumskih požara za jugoistočnu Europu.

Izravan povod slanju pisma s prijedlogom leži u činjenici brojnih velikih požara koji su tijekom srpnja i prvih dana kolovoza poharali mnoga područja na hrvatskoj obali, ali i u nadi hrvatskih vlasti da će Europska komisija odobriti određenu količinu financija kako bi novčano poduprla Sanaderov prijedlog.

Hrvatska Vlada je danas priopćila kako je premijer u pismu istaknuo da je Hrvatska, osim požara s kojima je bila i sama suočena i koji su u proteklih desetak dana nanijeli neprocjenjivu štetu po zaštitu okoliša i gospodarske interese, u nekoliko navrata u proteklih mjesec dana pomogla prilikom gašenja požara u susjednim zemljama koje su također pretrpjele velike štete od požara.

Sanader predlaže da se centar osnuje baš u Hrvatskoj "kao zemlji s najboljom protupožarnom infrastrukturom, sredstvima i stručnim znanjem".

Sanader pozvao Špirića na razmjenu informacija

Povodom brojnih šumskih požara na Dubrovačkom području premijer Sanader uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Nikoli Špiriću, izrazivši zabrinutost brojem i razmjerima požara uz državnu granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je predložio razmjenu informacija i suradnju u cilju sprečavanja širenja požara preko granice.

U pismu je predsjednik Vlade također zamolio informacije o mjerama i aktivnostima koje se u BiH poduzimaju u cilju sprečavanja daljnjeg širenja požara.

Predložen je i što skoriji sastanak predstavnika Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi se razmotrila ova pitanja i dogovorila daljnja suradnja.

Sanader je prije dva dana obišao opožarena područja na dubrovačkom području kojom prilikom je i najavio predlaganje osnivanja regionalnog protupžarnog centra te suradnju s vlastima BiH u svezi otkrivanja uzroka izbijanja požara na teritoriju BiH koji su se kasnije proširili na hrvatski teritorij.

I.K.
Foto: Vlada RH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara