Sanader prije neslavnog povratka u politiku iz Ministarstva izvadio diplomatsku putovnicu

Sanader prije neslavnog povratka u politiku iz Ministarstva izvadio diplomatsku putovnicu

Tekst: I.Ka.
Foto: Milivoj Keber/Cropix

BIVŠI premijer Ivo Sanader, dok je još bio počasni predsjednik HDZ-a, potkraj mjeseca listopada došao je u Ministarstvo vanjskih poslova po svoju novu diplomatsku putovnicu, koju izdaje upravo to Ministarstvo i bez ikakvih poteškoća ju je i dobio jer kao bivši premijer ima na nju pravo. Tu privilegiju nakon isteka mandata imaju još samo predsjednik države i predsjednik Sabora, piše Globus.

Sanader nije dao objašnjenje zašto mu treba putovnica kojom se osigurava brži i lakši prelazak granica, mimo uobičajene procedure. Njome se i osigurana mogućnost putovanja bez traženja vize u zemljama za koje je inače potrebna. Već je tada nekim visokim dužnosnicima to bio znak da se Sanader planira aktivirati u politiku, posebno u međunarodne političke aktivnosti.

Jedan od HDZ-ovih dužnosnika rekao je za Globus da je Sanader u listopadu, u vrijeme kad je podigao diplomatsku putovnicu, s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom održao tajni sastanak sa čelnikom mađarskog MOL-a, Zsoltom Hernadijem u središnjici HDZ-a.

HDZ-ovi prijašnji donatori preusmjerili donacije Bandiću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je Sanader potkraj prosinca, nekoliko dana prije negoli je bivši direktor HPB-a Josip Protega uhićen, viđen s njim u Austriji na ručku.

Uz odbjeglog premijera vežu se mnogobrojne afere pa tako se posljednjih dana spominje i HDZ-ova stranačka blagajna. Naime, HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang tvrdi da nešto s HDZ-ovim financijama nije u redu. "Stranačke financije za nas su bile potpuna nepoznanica. Vidjeli smo da nešto ne štima jer se otkrilo da nemam novca za kampanju. Financije stranke su tako vođene da smo u predsjedničke izbore išli s nula kuna", kazao je Hebrang.

Službena HDZ-ova evidencija pokazuje kako nitko od 50-ak prijašnjih donatora nije dao niti kunu za Hebrangovu kampanju. Pretpostavlja se da su HDZ-ovi donatori svoje donacije preusmjerili Milanu Bandiću, a zaslužnim za to smatra se Ivo Sanader.

Sanader se u javnosti pojavljuje sve rjeđe, a kad to i učini onda odlazi na ona javna mjesta koja imaju direktan pristup automobila ulazu. Naime, bivši premijer se više ne vozi srebrnim BMW-om kojeg je inače koristio. Sada se Ivo Sanader vozi u Škodi Superb tamne boje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara