Sanader razgovarao s Janšom

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade i HDZ-a Ivo Sanader primio je danas u stranačkoj središnjici predsjednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšu, s kojim je razgovarao o suradnji dviju stranaka, ali i o otvorenim pitanjima između dviju zemalja.

Dvojica stranačkih lidera slažu se da o otvorenim pitanjima treba razgovarati u prijateljskom ozračju, ali ne isključuju da o svemu konačno odluči međunarodna arbitraža.

"Nije nam u cilju ni u interesu daljnje zaoštravanje odnosa, želimo smiriti atmosferu i kao prijatelji i susjedi razgovarati o otvorenim pitanjima i pokušati pronaći rješenje", rekao je Sanader nakon sastanka.

Dodao je da, ako se u bilateralnim pregovorima ne pronađu rješenja, "ima vremena za arbitražu", koja će se, kako je najavio, pokrenuti dogovorno.

"Ne smatramo da je arbitraža čin nezrelosti dviju država, nego legalan i legitiman institut", naglasio je Sanader.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janša je napomenuo da su dvije stranke dobre odnose razvile još dok su obje bile na čelu parlamentarne oporbe u svojim zemljama, kao i u okviru Europske pučke stranke, čije su članice. "Dobri odnosi dviju stranaka okvir su za poboljšanje odnosa između dviju država", istaknuo je Janša.

Ocijenio je i da je atmosfera između dviju država poboljšana nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i dolaska HDZ-a na vlast, te da takvu atmosferu treba iskoristiti za rješavanje otvorenih pitanja.

Čestitajući Sanaderu na povratku HDZ-a na vlast, Janša je izrazio uvjerenost da ni njegova stranka neće dugo ostati u oporbi.

Novinari su iskoristili prigodu i Sanadera upitali može li se nakon razrješenja dvoje dužnosnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti očekivati i razrješenje pomoćnika ministra unutarnjih poslova Stipe Čačije, kojega mediji dovode u vezu s brojnim aferama.

"Mislim da smo na to pitanje jasno odgovorili jučerašnjom odlukom o razrješenju dvoje dužnosnika", rekao je Sanader.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara