Sanader razgovarao s Paddyjem Ashdownom

HRVATSKI premijer Ivo Sanader kazao je u utorak u Zagrebu nakon sastanka s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Paddyjem Ashdownom da Hrvatska želi stabilnu BiH, te da je zainteresirana da se preustroj Mostara provede konsenzusom svih naroda i građana toga grada.

"Pratimo s velikim zadovoljstvom ... napredak u implementaciji svih onih sporazuma koji su važni za budućnost sva tri naroda i svih građana BiH", kazao je Sanader novinarima nakon sastanka.

On je rekao da Zagreb ne želi "europsku perspektivu samo za Hrvatsku, već i za sve zemlje ovog dijela Europe, naravno i za BiH".

"Hrvatska želi BiH kao stabilnu zemlju", naglasio je hrvatski premijer.

Sanader je dodao da se razgovaralo i o preustroju Mostara.

"Kad je riječ o tome, rekao sam u ime naše strane da smo zainteresirani da rješenje bude postignuto konsenzusom hrvatskog naroda i ostalih naroda i građana Mostara", rekao je Sanader.

Povjerenstvo za preustroj Mostara, na čelu s Norbertom Wintersteinom, izradilo je prijedlog stalnog Statuta grada, kojeg bi do kraja mjeseca najvjerojatnije trebao nametnuti Ashdown, koristeći se svojim ovlastima visokog predstavnika međunarodne zajednice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o kompromisnom prijedlogu kojem se protivi svih šest političkih stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća Mostara.

HDZ BiH je stajališta da Mostar treba biti jedna općina i jedna izborna jedinica dok se prijedlogom predviđa postojanje šest izbornih jedinica. Bošnjačka Stranka demokratske akcije ne slaže se pak s ukidanjem šest mostarskih općina utvrđenih u Daytonskom sporazumu.

Ashdown je novinarima nakon sastanka sa Sanaderom rekao da je "došao u Zagreb kako bi izrazio svoje divljenje prvim potezima koje je hrvatska Vlada poduzela u brojnim važnim i vrlo kompliciranim pitanjima".

On je kazao da su "odnosi između Hrvatske i BiH definirani dvama faktorima, Daytonskim sporazumom i zajedničkim ciljem priključenja Europskoj uniji".

"Ta dva faktora upravljaju tim odnosima i vrlo sam zahvalan premijeru (Sanaderu) i njegovoj vladi na izuzetno konstruktivnom odnosu prema BiH, kojime pomažu nama u BiH da uspostavimo stabilnu europsku državu. To je naš zajednički cilj, ali i cilj svih zemalja Balkana", rekao je Ashdown.

"Siguran sam da će se ti konstruktivni odnosi između dvije zemlje i nastaviti, što će koristiti i BiH i Hrvatskoj, ali i regiji u cjelini", dodao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Ashdown se tijekom posjeta Zagrebu sastao i s predsjednikom Stjepanom Mesićem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara