Sanader: Saborska rasprava o vanjskom dugu pretvorila bi se u prepucavanje

VLADA je spremna na saborsku raspravu o vanjskom dugu, može je čak i inicirati, ali smatra da bi se takva politička rasprava pretvorila u prepucavanja, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade u Varaždinu.

Umjesto toga bilo bi bolje raspravljati o projektima koji nadilaze stranačke interese, poručio je Sanader.

Vlada je danas informirana o plasmanu hrvatskih euroobveznica u iznosu 500 milijuna eura. Obveznice su, kaže ministar financija Ivan Šuker, plasirane po do sada najpovoljnijim uvjetima, uz kamatnu stopu od 5 posto godišnje, što je 1,875 postotnih poena manje nego također 10-godišnje obveznice iz 2001. (kamata na njih je 6,875 posto).

To, ističe premijer, nije novi dug, jer će se sredstva iskoristiti za vraćanje vanjskog duga koji dospijeva na naplatu. "To je dug za dug i nema novog novog zaduženja", poručio je.

Informaciju o euroobveznicama ministar Šuker iskoristio je i da se osvrne na medijske napise da u Saboru treba otvoriti raspravu o vanjskom dugu, napominjući da ne zna kome su u interesu takvi natpisi.

U proteklih mjesec dana održali smo niz razgovora s Hrvatskom narodnom bankom i najjačim poslovnim bankama kako bi pokušali doći do najpovoljnije strategije zaduživanja u ovoj godini, plana otplate dugova i pokrića ovogodišnjeg deficita, kazao je Šuker, podsjećajući da je politika Vlade što više se zadužiti na domaćem tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, najvjerojatnije će se odustati od izdanja samurai obveznica krajem ove godine, a početkom iduće godine ne bi se išlo s novim euroobveznicama nego obveznicama na domaćem tržištu.

Premijer Sanader i ministar Šuker odbili su i medijske napise o ponovnom javljanju nelikvidnosti.

Šuker ističe da proračun izvršava svoje obveze, a današnji je saldo neplaćenih obveza 16 milijuna kuna.

Ministar financija ističe i da je naplata proračunskih prihoda u prva tri mjeseca ove godine za 5,46 posto veća nego u istom razdoblju lani.

Vlada je danas osnovala i Povjerenstvo za ulaganje i izvoz, kojemu će na čelu biti potpredsjednik Andrija Hebrang i imat će 10 članova, a predložila je i sastav sedam odbora za provedbu 55 preporuka o konkurentnosti Hrvatske.

Vlada se suglasila i s premještanjem gradnje četvrtog Ro-Ro broda za Jadroliniju i on će se, umjesto u Brodotrogiru, graditi u brodogradilištu Kraljevica, dok bi se gradnja započeta u Viktoru Lencu nastavila u Brodosplitu.

Vlada je danas prihvatila i plan zdravstvene zaštite Republike Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara