Sanader se u Bukureštu sastao s premijerom Nastaseom

HRVATSKI premijer Ivo Sanader u petak ujutro je u Bukureštu sastankom s rumunjskim premijerom Adrianom Nastaseom počeo dvodnevni posjet Rumunjskoj.

Nakon razgovora dvaju izaslanstava očekuje se potpisivanje Ugovora o sukcesiji 11 ugovora bivše SFRJ i SR Rumunjske.

Sanader će se sastati i s Nicolaeom Vacaroiuom, predsjednikom Senata te s Valerom Dorneanuom, predsjednikom zastupničkog doma rumunjskog Parlamenta.

U hrvatskom su izaslastvu i predsjednik HGK Nadan Vidošević te vodeći hrvatski gospodarstvenici koji sudjeluju na okruglom stolu na kojem će se prezentirati gospodraske mogućnosti Rumunjske i Hrvatske kao i mogućnosti ulaganja u rumunjsko gospodarstvo.

Iako trgovinska razmjena Hrvatske i Rumunjske raste, odnos hrvatskog izvoza prema rumunjskome u zadnjih je godina oko 1:5 u korist Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rumunjska je kandidat za članstvu u EU i zajedno s Bugarskom očekuje ulazak u sljedećem krugu proširenja 2007.

U redovitom godišnjem izvještaju Europske komisije o napretku zemalja kandidata u studenom 2003., Rumunjska je dobila lošu ocjenu: nije dobila status "funkcionirajućeg tržišnog gospodrastva".

Ta je ocjena, osim u Bukureštu, zabrinutost izazvala i u Sofiji jer Bruxelles želi da te zemlje zajedno pristupe. Promatrači su tada ocijenili da bi evenutalna odgoda sljedećeg kruga proširenja do 2008. ili 2009. omogućila Hrvatskoj, koja još nije ni počela pregovore o članstvu, da uđe zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

Hrvatski će se premijer u petak sastati s predstavnicima hrvatske manjine u Rumunjskoj, a posjet završava u subotu susretom s rumunjskim predsjednikom Ionom Iliescuom.

(Hina) xvm yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara