Sanader, Šeks i Kosor najnepopularniji političari

PREMIJER Ivo Sanader po prvi put je najnegativniji političar u zemlji, dok je predsjednik Stipe Mesić i dalje je najpozitivniji, pokazuju rezultati istraživanja. 51 posto ispitanika izjasnilo se za ulazak za Europsku uniju.

Drugi na listi negativaca je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, a treća potpredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Predsjednika Stjepana Mesića je kao najpopularnijeg političara odabralo 75 posto ispitanih, slijedi potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, a na trećem mjestu se nalazi predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Rezultati su to redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija Plus, koje je provedeno na uzorku od 1300 ispitanika.

Analitičar Anđelko Milardović iz Centra za politološka istraživanja, koji je rezultate istraživanja komentirao za Radio 101, smatra da je uzrok Sanaderovom neuspjehu treba tražiti prije u negativnom ishodu priče s najavljenim "povijesnim" datumom početka pregovora - 17. ožujka. Sanader je sve svoje aktivnosti bacio na jednu kartu, smatra Milardović, istaknuvši da premijer ništa nije napravio, a sve je obećao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast podrške za ulazak u Europsku uniju, tvrdi Milardović, uzrokovan je proeuropskim istupom kardinala Josipa Bozanića.

50 posto ispitanika ne podržava postupke Vlade, dok ih čak 60 posto smatra da zemlja ide u krivom smjeru.

Pred predstojeće lokalne izbore HDZ i SDP su izjednačeni, pokazuju to istraživanja agencija Promocija Plus i Puls. HDZ-u tako osvaja 24 i 27 posto glasova, SDP 14 i 26 posto, a HSP 10 i 9 posto.

Prema rezultatima ankete koju je telefonski proveo Večernji list 29. i 30. ožujka na uzorku od 900 ispitanika iz cijele Hrvatske, da se sutra održavaju izbori za lokalne vlasti, 26 posto ispitanika svoj bi glas dalo HDZ-u, 24,2 posto glasovalo bi za SDP, a 7,8 posto za HSP. HNS je i po toj anketi na četvrtom mjestu sa 6,3 posto glasova, a peti je HSS sa 4,9 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara