Sanader: Slanje vojnika u Afganistan nismo podržali zbog Amerikanaca

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader danas je opovrgnuo pisanje medija da je Klub zastupnika njegove stranke jučer promijenio mišljenje o slanju hrvatskih vojnika u UN-ovu mirovnu misiju u Afganistan i, pod utjecajem američkih diplomatskih krugova u Hrvatskoj, podržao tu odluku.

HDZ nije promijenio stajalište, već je Vlada prihvatila naš ključni uvjet za prihvaćanje odluke - da do kraja siječnja iduće godine u saborsku proceduru uputi zakon koji će regulirati status hrvatskih vojnika koji se upućuju u mirovne misije, rekao je Sanader na konferenciji za novinare u Saboru.

Neistinom je ocijenio medijska nagađanja da je odluku prihvatio na nagovor američkog veleposlanstva u Zagrebu, ali nije opovrgnuo da je komunicirao s američkim diplomatima.

´Ne znam kako se ta priča pojavila, ali svjedoči da je HDZ zanimljiv javnosti i to nas veseli. Ne želim demantirati da komuniciramo sa stranim veleposlanstvima, ali to nije bio razlog prihvaćanja odluke o slanju vojnika u Afganistan´, naglasio je Sanader.

U prošlotjednoj saborskoj raspravi HDZ-ovci su bili protiv slanja 44 pripadnika Vojne policije u mirovnu misiju UN-a u Afganistan zato što im zakonom nisu zajamčena prava, posebno pravo na staž i status ratnog invalida u slučaju ranjavanja. Nakon što je Sabor obvezao Vladu na izradu takvog zakona, HDZ je odluku o slanju u tu mirovnu misiju podržao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a napomenuo je da je riječ o mirovnoj, a ne borbenoj operaciji, u koju su naši vojnici otišli dobrovoljno, te da se njezino područje djelovanja svodi samo na glavni afganistanski grad Kabul i njegovu užu okolicu radi pružanja pomoći tamošnjoj privremenoj Vladi u uspostavi mira i sigurnosti, te razvoju infrastrukture.

Istaknuo je da je i Hrvatska početkom Domovinskog rata tražila pomoć prijateljskih zemalja u suprotstavljanju srpskoj agresiji, da su se one odazvale, te da je tako spašeno na tisuće života i zaključio kako je Hrvatska dužna na isti način pomoći i drugima.

Sanader je izvijestio da će Predsjedništvo HDZ-a iduću sjednicu 19. prosinca održati u Dvoru na Uni, gdje će saslušati probleme s kojima se suočavaju tamošnji Hrvati, posebno oko političkih napetosti, i pokušati im pomoći u njihovu rješavanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara