Sanader: Slučaj ubojstva obitelji Zec apsolutno treba riješiti

SLUČAJ ubojstva obitelji Zec apsolutno treba riješiti, ali država ne može odgovarati za nedjela službenika koji ih počine bez njezina naloga, rekao je premijer Ivo Sanader danas na Aktualnom satu, pozivajući se na odluku Državnog odvjetništva koje nije prihvatilo ponudu za izvansudsku nagodbu o odšteti preživjelim članovim zagrebačke obitelji Zec za smrt roditelja i 12-godišnje sestre koji su 1991. ubijeni u Zagrebu.

Zastupnik IDS-a Damir Kajin pitao je hoće li Vlada izvansudskom nagodbom dati odštetu preživjelim članovima obitelji Zec.

"Suosjećamo s obitelji Zec, ali to nam ne daje za pravo da utječemo na odluku državnog odvjetnika koji je obrazložio da je država odgovorna samo ako je nedjelo počinjeno u njezinoj službi", rekao je Sanader, pozivajući se na mišljenje državnog odvjetnika. "Prvo treba utvrditi jesu li za to ubojstvo osumnjičeni policajci to počinili po nalogu i u službi države", rekao je danas Sanader.

"Gdje bismo došli kad bismo prihvatili takav način djelovanja. Razmotrit ćemo neki način da taj slučaj završi, ali ne mogu ne prihvatiti tumačenje državnog odvjetnika", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državno odvjetništvo je ocijenilo da nisu ispunjeni svi uvjeti za nagodbu jer nije utvrđeno jesu li Mihajla, Mariju i 12-godišnju Aleksandru Zec ubili pripadnici pričuvnog sastava MUP-a u obavljanju službe ili u svezi sa službom, ili su, pak, zločin počinili izvan službe, kao civili.

Sanader je isto odgovorio i SDP-ovcu Mati Gavranu, koji je kazao kako bi država, kao moralan čin, trebala dati odštetu obitelj Zec, jer je, smatra, odgovorna zbog "kardinalnih proceduralnih pogrešaka državnog odvjetnika zbog kojih su osumnjičenici pušteni na slobodu".

Na tu je Gavranovu izjavu žestoko reagirao predsjedatelj Vladimir Šeks, koji je upravo tada, 1992., bio državni odvjetnik u predmetu protiv osumnjičenika za ubojstvo.

"Istražni sudac saslušao je tada njemu privedene osumnjičenike bez nazočnosti njihovih odvjetnika i zato je uslijedila oslobađajuća presuda koju je potvrdio i Vrhovni sud. Nemojte mi imputirati odgovornost za to što netko nije priveden pravdi", rekao je Šeks.

Jučer je na Općinskom sudu u Zagrebu počela parnica u kojoj preživjeli članovi obitelji Zec od države traže oko 1,5 milijuna kuna odštete za smrt članova svoje obitelji ubijenih 1991. u Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara