Sanader smanjio kaznu Zecu za 25,9 milijuna kuna i omogućio mu daljnje iskorištavanje Parka prirode

Sanader smanjio kaznu Zecu za 25,9 milijuna kuna i omogućio mu daljnje iskorištavanje Parka prirode

IAKO JE Vlado Zec, dožupan požeško-slavonske županije i građevinski tajkun, nezakonitim vađenjem šljunka iz kamenoloma Vetovo i Pliš Mališčak oštetio državni proračun za čak 60 milijuna kuna, u javnost su dospjele informacije kako se u prosincu 2004. hrvatski premijer Ivo Sanader na zatvorenoj sjednici Vlade zauzeo za smanjenje kazne na 34,1 milijun kuna.

Naime, Jutarnji list u posjedu je fonograma sa zatvorene sjednice Vlade održane u prosincu 2004, iz kojeg se jasno vidi  da je Sanader naložio svojim ministrima da dozvole Zecu otplatu (smanjene) kazne u četiri rate, kao i daljnju eksploataciju mineralnih dobara iz Parka prirode.

Sanader je svoje izlaganje započeo tvrdnjom da postoji niz problema s eksploatacijom mineralnih sirovina.

"Prvi, inspektorat inzistira da sve mora biti u skladu sa zakonom. Drugi, koji je socijalne prirode, da ljudi koji rade više ne rade ako se kamenolom zatvori. Ja sam za to da rješavamo od slučaja do slučaja." - kazao je Sanader, dodavši kako je on za nagodbu s tvrtkom Kamen Ingrad, čiji je predsjednik Uprave Vlado Zec.

"Predlažem Vladi da donese odluku da se ide u nagodbu kao i u svim sličnim slučajevima te da zadužimo Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija i Središnji državni ured za upravljanje imovinom da se u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom dogovore uvjeti nagodbe te se omogući da kamenolom i dalje radi." - pojasnio je Sanader.

S premijerom se nije složila Marina Matulović-Dropulić, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja, koja je ustvrdila da "tu postoji jedan veliki problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nelegalno! On nema ništa. On nema ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, i normalno da temeljem toga ne može dobiti koncesiju. Središnji ured koji bi trebao izdati odobrenje, odnosno koncesiju, to ne može napraviti mimo prostornih planova, mimo lokacijske dozvole." – pojasnila je ministrica, dodavši kako je kamenolom u Podsusedu zatvoren na isti način te kako bi, ako izdaju dozvolu Zecu, isto morali dati i drugima.

 Ako je suditi po fonogramu sa zatvorene sjednice Vlade, s Marinom Matulović-Dropulić složio se i ministar Branko Vukelić, koji je Sanaderu pojasnio da "ni jedan vlasnik ili korisnik kamenoloma ne može u ovoj situaciji zatvoriti proceduru dobivanja papira bez reguliranja financijskih obveza."

"Financijske obveze preduvjet su daljnjeg slijeda. Kamen Ingrad je nudio uplatu ispod obračuna koji smo mi napravili. Obračun koji radimo ne bi smio biti stvar nagodbe, to može biti samo način plaćanja, uvjeti i sigurnost da će plaćati. Načelno moramo biti prema svima jednaki, jer tu imamo jednog od 200 dužnika i ne znam koliko milijuna kuna dugova." - pojasnio je Vukelić Sanaderu.

Unatoč svemu rečenom, premijer Sanader je na kraju sjednice ustvrdio da se može donijeti odluka u korist Kamen Ingrada, pri čemu je posebno istaknuo da je glavni problem u manjku novca u državnom proračunu.

"Mislim da nema razloga da tu odluku ne donesemo. Poduzeću ćemo pomoći da izađe iz blokade, a mi ćemo dobiti novac koji pripada državnom proračunu." - ustvrdio je Sanader, a prema njegovom prijedlogu Vlada je na kraju izglasala da Zec državi umjesto 60 milijuna kuna, za koliko je oštetio državni proračun, ima isplatiti samo 34,1 milijun.

Da stvar bude još gora, ni godinu dana nakon te odluke Vlade novac nije uplaćen, a pitanje je hoće li ikad biti. Postavlja se i pitanje što će biti s preostalih 200 kamenoloma koje je trebalo zatvoriti - hoće li premijer i njima oprostiti dio duga ili će se u njihovom slučaju ipak poštovati slovo zakona?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara