Sanader: SSP mogao biti bolji da ga bivša vlast nije žrtvovala u dnevnopolitičke svrhe

SPORAZUM o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU (SSP) mogao je biti bolji da ga bivša vlada nije žrtvovala u dnevnopolitičke svrhe, izjavio je danas premijer Ivo Sanader u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Nenad Stazić (SDP) pitao je premijera kako će uvjeriti vlade Velike Britanije, Italije i Nizozemske da ratificiraju SSP kada HDZ nije sudjelovao u ratifikaciji tog sporazuma 2001., već je demonstrativno napustio saborsku sjednicu.

"Na vašu radost i veselje cijele oporbe ovoj se Vladi vjeruje", rekao je Sanader, napominjući da je HDZ napustio saborsku sjednicu jer je iz izvora u bivšoj vladi i sjedištu EU u Bruxellessu doznao da je SSP mogao biti bolji da se s njegovim parafiranjem pričekalo još dva mjeseca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račanova vlada forsirala je završetak pregovora o SSP-u kako bi tadašnje vladajuće stranke zauzele bolje pozicije pred lokalne izbore u svibnju 2001., zbog čega je SSP žrtvovan u dnevnopolitičke svrhe, ustvrdio je Sanader.

Staziću je poručio da to, hoće li spomenute zemlje ratificirati SSP ne ovisi o njegovim tvrdnjama, nego o njihovoj procjeni ispunjava li Hrvatska sve uvjete za članstvo u EU.

Ponovio je kako je uvjeren da će, kada je riječ o političkim kriterijima, Hrvatska dobiti pozitivnu ocjenu, odnosno avis za početak pregovora o približavanju EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara