Sanader u prvom službenom posjetu Crnoj Gori

Sanader u prvom službenom posjetu Crnoj Gori

PREDSJEDNIK Vlade Ivo Sanader u petak je doputovao u Crnu Goru u svoj prvi službeni posjet toj zemlji i tako postao prvi premijer neke zemlje koji je došao u Crnu Goru otkako je nezavisna, izvještava HRT.

Hrvatskog premijera u Podgorici je dočekao crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen. Sanader se sastao i s crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem, nakon čega su državni tajnik MVPEI-a Hido Bišćević i dužnosnici crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova potpisali protokol o suradnji između ministarstava te Protokol o suradnji u procesu europskih integracija.

Šturanović i Sanader tada su se pridružili sastanku hrvatskih i crnogorskih gospodarstvenika gdje su se vodili razgovori o mogućnostima proširivanja gospodarske suradnje.

Hrvatski je premijer rekao da se prošlost ne može zaboraviti i da su distanciranjem i isprikama crnogorske strane za napad na Dubrovnik te agresiju na Hrvatsku prošlih godina stvorene pretpostavke za uspostavu dobrih odnosa. Sanader je dodao i da će dvije zemlje uskoro potpisati sporazum o zaštiti manjina i trajni ugovor o granicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posjeta planirano je svečano otvaranje Hrvatskog veleposlanstva u Podgorici, a prvi hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori bit će Petar Turčinović.

Sanader će se susresti i sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i čelnikom vladajuće Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem.

V.Š.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara