Sanader: Ukupno 14 ministarstava, ključno ministarstvo Kalmeti

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a u nedjelju će potvrditi konačnu odluku o sastavu nove Vlade, koji je za Jutarnji list otkrio predsjednik stranke Ivo Sanader.

Vlada Ive Sanadera imat će 14 ministarstava: Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za europske integracije, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo kulture, obrazovanja i znanosti, Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo mora (koje će ujediniti resore turizma, javnih radova i prometa), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Sanader za većinu ministarstava već ima imena koja će biti na čelu, no neka ne želi otkriti.

Nije poznato zašto Sanader krije političara koji bi mogao biti novi ministar unutarnjih poslova, piše Jutarnji list. Navodno se radi o manje poznatom HDZ-ovcu koji je svojevremeno obavljao dužnost zagorskog župana.

Kao što smo već pisali, velikogorički župan Ivan Šuker bit će ministar financija, a Branko Vukelić ministar gospodarstva. Budući da u HDZ-u postoji pravilo da njegovi ministri ne mogu obnašati dvije dužnosti u isto vrijeme, Ivan Šuker morat će pronaći zamjenika za mjesto predsjendika Hrvatskog košarkaškog saveza.

Ministar mora bit će zadarsko gradonačelnik Božidar Kalmeta, zdravstvo će voditi Andrija Hebrang, a ministar vanjskih poslova bit će Miomir Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede bit će Petar Čobanković, Jadranka Kosor će voditi Ministarstvo za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost, a Božo Biškupić novi je ministar kulture.

Iako to Sanader nije želio potvrditi, Jutarnji tvrdi da će Marina Matulović-Dropulić biti ministrica prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva.

Zanimljivo ime među novim ministrima je Branko Vukelić, naime poznato je da je protiv njega podnesena jedna kaznena prijava, ali trenutno nije poznato zbog čega je podnesena.

Sanader je mjesto ministra obrazovanja i znanosti želio dati Ivanu Čehoku, ali HSLS-ovac je navodno mjesto ministra odbio jer želi biti predsjednik HSLS-a.

Na mjesto ministra europskih integracija Sanader bi želio postaviti Kolindu Grabar-Kitarović, Andreja Plenkovića ili ostaviti sadašnjeg ministra Nevena Mimicu.

Miroslav Radman, svjetski poznati znanstvenik volonterski će obavljati dužnost osobnog Sanaderovog savjetnika za znanost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara