Sanader: Ulazak Hrvatske u EU u obostranom interesu

Sanader: Ulazak Hrvatske u EU u obostranom interesu
HRVATSKI premijer Ivo Sanader održao je u utorak u pariškom Europskom domu izlaganje na temu "Europska Hrvatska" u kojem je istaknuo da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju u interesu i Zagreba i Bruxellesa.

Sanader je u radni posjet Parizu doputovao na poziv francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, s kojim se sastao ranije u utorak, a u sklopu posjeta razgovarao je i s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem.

"Hrvatska u Europsku uniju ne donosi nikakav teret koji bi tražio dodatne napore u smislu postojećih vrijednosti i standarda Unije", rekao je Sanader.

Podsjetio je da je Hrvatska uspješno provela tranzicijske reforme i da po makroekonomskim pokazateljima prednjači ne samo u odnosu na druge kandidatske zemlje, nego i u odnosu na neke zemlje koje su u Europsku uniju ušle u svibnju prošle godine.

"Hrvatska u Europsku uniju ne dolazi tražiti, već će europsko gospodarstvo s Hrvatskom dobiti dodanu vrijednost", rekao je Sanader.

Hrvatska provodi i dosljednu politiku pomirenja i poticanja društvene integracije i političke participacije nacionalnih manjina i na političkoj sceni nema isključenih, istaknuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrenutost Hrvatske novim, europskim vrijednostima, pozitivno se odražava na cijelu regiju, ustvrdio je Sanader.

"Hrvatska je spremna dati svoj doprinos uspostavi mira i sigurnosti u regiji kao svojevrstan most između Europske unije i jugoistočne Europe", rekao je.

Sanader je naglasio da će Hrvatska nastaviti surađivati s Haškim sudom.

"Nikakva sjena neće ostati nad Hrvatskom, a naša je odgovornost samo povećana otvaranjem pristupnih pregovora", rekao je.

Otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom 3. listopada samo će ubrzati i sadržajno zaokružiti preobrazbu zemlje, kazao je Sanader.

Naglasio je da je Hrvatska spremna za pregovore i da ih namjerava zaključiti u roku 2,5 do 3 godine, te da joj je cilj da kao punopravna članica sudjeluje na idućim izborima za Europski parlament u lipnju 2009. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara