Sanader: Vlada s umirovljenicima i sindikatima priprema mirovinsku reformu

PREMIJER Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izvijestio da Vlada zajedno s HSU-om i umirovljeničkim udrugama te sindikatima planira formirati radnu skupinu koja će pokušati pripremiti novu mirovinsku reformu i tako riješiti problem s razlikama u mirovinama između tzv. starih i novih umirovljenika.

Premijer je, odgovarajući na upit HNS-ovca Dragutina Lesara u aktualnom prijepodnevu, kazao da je Vlada svjesna problema, odnosno velikih razlika u mirovinama koje primaju umirovljenici koji su u mirovinu otišli prije (stari) i nakon 1998. (novi), te da pokušava iznaći rješenje.

"Ne možemo u ovom trenutku ići s lažnim nadama. Pokušat ćemo zajednički riješ?iti taj problem", rekao je Sanader.

Premijer je izvijestio da je Vlada predložila umirovljeničkim udrugama i sindikatima formiranje radne skupine koja bi radila na mirovinskoj reformi.

Vlada, odnosno država, kazao je, u ovom trenutku ne može isplatiti 11 milijardi kuna koliko, tvrdi, iznosi razlika od uplaćenih doprinosa za mirovinsko osiguranje i isplaćenih mirovina.

"To je velik problem koji Vlada ne može riješiti (sama), već svi zajedno, prije svega gospodarstvo", rekao je premijer. Istaknuo je kako je jedini izlaz iz tog velikog problema borba protiv sive ekonomije i jačanje gospodarstva, "jer ako gospodarstvo ne jača, neće biti ni plaća, a kamoli mirovina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lesar je rekao da je razlika u mirovinama onih koji su u mirovinu otišli 1998. i onih 2000. 17,3 posto, a da je razlika između prijevremene mirovine i prosječne mirovine umirovljenih 2000. čak oko 40 posto.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas kako očekuje da bi Hrvatska još ove godine, na summitu NATO-a, mogla dobiti naznake kada bi mogla dobiti poziv za pristupanje tom vojnom savezu.

Odgovarajući na upit HDZ-ovca Velimira Pleše, ministrica je kazala da članstvo u NATO-u ostaje jedan od temeljnih vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske, da nije riječ samo o vojnom savezu, već sustavu temeljnih vrijednosti mira i demokracije.

Istaknula je da je Hrvatska u uznapredovaloj fazi pristupanja NATO-u, da očekuje kako će reforme koje poduzima biti prepoznate te biti temelj da Hrvatska što prije bude pozvana u članstvo.

"Očekujem da bismo još ove godine, na summitu NATO-a, mogli dobiti takve naznake", rekla je Grabar Kitarović.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta odbacio je tvrdnje SDP-ovca Miroslava Korenike da je jedan od njegovih (Kalmetinih) državnih tajnika potpisao CEAC sporazum kojim se Hrvatska odriče nadzora svog zračnog prostora koji joj je godišnje namaknuo 30-ak milijuna eura.

Kalmeta je istaknuo da je Hrvatska potpisala sporazum još 1997., ali da on nikada nije ratificiran, da nikada nije zaživio jer ga nije ratificirala ni Slovenija, a Italija iz njega izlazi.

Hrvatska će, kaže, nastaviti razgovore o tom pitanju te razmotriti koje bi koristi imala od takvog sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara