SANADER ZADOVOLJAN RAZGOVORIMA U BRUXELLESU

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo razgovorima koje je imao u ponedjeljak u Bruxellesu, izrazivši optimizam u pogledu ostvarenja ciljeva svoje vlade oko priključenja Europskoj uniji.

Premijer Sanader razgovarao je prvi dan svoga posjeta Bruxellesu i Strasbourgu s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i povjerenikom Komisije za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom.

"Osobno sam vrlo zadovoljan razgovorima s predsjednikom Prodijem, najprije u četiri oka, a i kasnije na ručku na kojem su pridružili i ostali članovi izaslanstava", rekao je premijer Sanader hrvatskim novinarima.

Sanader je izrazio uvjerenje da će Hrvatska na proljeće dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije, a u lipnju status kandidata te da pozitivno mišljenje neće biti uvjetovano ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima onih zemalja koje to još nisu učinile.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi povezao je, na konferenciji za novinare nakon razgovora s premijerom Sanaderom, objavljivanje mišljenja o hrvatskoj kandidaturi s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU-a u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

"Postoji zajednička volja da se to učini čim Nizozomska i Velika Britanija ratificiraju SSP", rekao je Prodi.

Na izravan upit novinara znači li to da avis Komisije o Hrvatskoj neće biti objavljen prije nego što SSP ratificiraju Nizozemska, Velika Britanija i Italija, jedine tri zemlje koje to još nisu učinile, Prodi je odgovorio: "To nije pitanje koje se može riješiti samo pravno, a politički je jasno da morate imati zajedničku volju svih članica".

To je prvi put da se javno povezuje izrada avisa za Hrvatsku i pitanje ratifikacije SSP-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svom razgovoru s povjerenikom Fischlerom, premijer Sanader je rekao da su razgovarali općenito o odnosima između Hrvatske i Europske komisije.

"Bio je to razgovor načelne naravi u vrlo otvorenoj i prijateljskoj atmosferi", rekao je Sanader, dodajući da nije bilo riječi o ribolovno-ekološkoj zoni, koju je Hrvatska proglasila prošle godine i zbog čega je bila kritizirana u Europskoj uniji.

Uz premijera Sanadera u hrvatskom izaslanstvu su i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević.

Ministar Žužul u ponedjeljak ujutro je imao sastanak sa svojim belgijskim kolegom Louisom Michelom, a poslije podne s američkim veleposlanikom pri NATO-u Nicholasom Burnsom.

Predsjednik hrvatske Vlade u utorak će u Bruxellesu razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, a poslije podne odlazi u Strasbourg.

U Strasbourgu će se sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom, povjerenicima Europske komisije za vanjske poslove i proširenje Chrisom Pattenom i Guenterom Verheugenom, s glavnim tajnikom Vijeća Europe Walterom Schwimmerom te sa predsjedateljem kluba zastupnika Europske narodne stranke Hans-Gertom Poetteringom.

(Hina) sv br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara