Sanader završio dvodnevni službeni posjet Izraelu

SUSRETOM s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i zajedničkom večerom koju im je upriličio u svojemu uredu u utorak navečer, završio je dvodnevni službeni posjet Izraelu hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

Kao što je uobičajeno u uredu izraelskog premijera kod bilateralnih posjeta nema izjava nakon sastanka, već se novinarima omogućuje nazočnost na dočeku stranog državnika i pozdravne izjave.

"Predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu želim srdačnu dobrodošlicu u Izrael. Vjerujem kako će njegov posjet i naš razgovor pridonijeti jačanju naših bilateralnih odnosa", rekao je pred desetak izraelskih i hrvatskih novinara premijer Sharon.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader svom se domaćinu zahvalio na gostoprimstvu i potvrdio očekivanja da će taj susret biti korak u jačanju međusobnih odnosa te izrazio uvjerenje kako će s izraelskim kolegom raspravljati o mnogim značajnim temama.

Te su teme, kako je Sanader već prije najavio, prije svega bilateralni odnosi, ali i stanje na Bliskom istoku odnosno u Jugoistočnoj Europi te aktualna situacija u kojoj se nalazi Hrvatska na putu u EU, odnosno budućnost Europe općenito za koju je Izrael zainteresiran jer kako je pojasnio Sanader, ima poseban partnerski odnos s Unijom.

Tijekom prijepodneva hrvatsko je izaslanstvo posjetilo novi Muzej holokausta Yad Vashem i uz stručno vodstvo pogledalo postav Muzeja koji je za razliku od starog Yad Vashema individualiziran.

"Ovaj je muzej daleko bolji i suvremeniji od starog. Sviđa mi se filozofija postava, jer se išlo na individualizaciju žrtava, a nema velikih brojki", rekao je Sanader nakon razgledanja Muzeja, dodavši kako "čovjeka više pogodi kad vidi da je riječ o konkretnim ljudima, a ne o pukim brojkama".

Hrvatsko izaslanstvo u Dvorani sjećanja Yad Vashema položilo je vijenac te simbolično pojačalo vječni plamen, a obišlo je i Dječju dvoranu sjećanja, nakon čega se premijer Sanader upisao u Knjigu dojmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski je premijer u Parku naroda održao i molitvu drvu te u znak sjećanja na prvi posjet predsjednika hrvatske Vlade državi Izrael zasadio mladicu hrasta.

Prvog dana posjeta predsjednik Vlade s izaslanstvom susreo se sa zamjenikom izraelskog premijera Shimonom Peresom i predsjednikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, dok se potpredsjednik Vlade Damir Polančec odvojeno sastao s izaslanstvom istaknutih gospodarstvenika.

Sanader pozvao Sharona u posjet, on načelno prihvatio

Predsjednik Vlade Ivo Sanader tijekom susreta i zajedničke večere pozvao je svojeg domaćina izraelskog premijera Ariela Sharona u posjet Hrvatskoj što je predsjednik izraelske vlade načelno prihvatio.

"Pozvao sam predsjednika izraelske vlade Sharona da posjeti Hrvatsku, i on je to načelno prihvatio, ali nije želio biti određen u terminima jer mu u kolovozu predstoji opsežan posao oko provedbe izraelskog povlačenja iz Gaze." - rekao je hrvatski premijer novinarima na povratku iz Sharonove rezidencije u hotel u kojem je boravio tijekom dvodnevnog službnog posjeta Izraelu, neposredno uoči odlaska u zračnu luku i povratka u Hrvatsku.

Hrvatski premijer je potvrdio da je sa Sharonom razgovarao o najavljenim temama, prije svega o jačanju bilateralnih odnosa koji su u uzlaznoj putanji o stanju u široj regiji Bliskog Istoka, te o aktualnom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi na putu u EU.

"Premijer Sharon i ja suglasili smo se oko potrebe da Izrael i Hrvatska što prije zaključe sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i slobodnoj trgovini, koji su u pripremi" rekao je Sanader te dodao kako je s izraelskim domaćinom razgovarao i mogućnostima većih izraelskih ulaganja u Hrvatsku za što je Hrvatska snažno zainteresirana.

Hrvatska može očekivati muzej o Domovinskom ratu

Hrvatska u budućnosti može očekivati muzej o Domovinskom ratu, koji će biti temeljen na znanstveno utvrđenim činjenicama svih aspekata toga rata, rekao je u utorak u Jeruzalemu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

U izjavi za hrvatske novinare, koji prate njegov službeni posjet Izraelu, premijer Sanader nakon obilaska muzeja Yad Vashem rekao je kako Hrvatska može očekivati sličan muzej o žrtvama Domovinskog rata.

"Takav muzej sigurno treba napraviti. Vlada je učinila prvi korak otvorivši muzejsko-dokumenatcijski centar za istraživanje Domovinskog rata", rekao je Sanader u odgovoru na novinarsko pitanje.

"I u Domovinskom ratu, kao i u Yad Vashemu, Jasenovcu ili Bleiburgu, zanima nas isključivo potpuna istina", rekao je Sanader.

"Svaka pojedina žrtva ima ime i prezime i svaka treba istinu. Zato smo uvijek odbijali bilo kakvu politizaciju tih tema i nadmetanje brojkama", naglasio je predsjednik Vlade.

Kad se govori o Domovinskom ratu, Hrvatska će, prema riječima svojega premijera, sustavno znanstvenom metodom istražiti sve njegove aspekte i prikazati ih u jednom budućem muzeju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara