Sanader: Želimo upravu na svim razinama osposobiti za EU

ISTODOBNO s naporima u procesu približavanja Europskoj uniji, Hrvatska želi ostvariti učinkovitu demokratsku upravu na lokalnoj razini, jer to jamči razvitak svih dijelova zemlje, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik Vlade RH Ivo Sanader.

"Vlada Republike Hrvatske odlučna je administraciju na svim razinama osposobiti za članstvo u EU", rekao je Sanader za govornicom regionalne ministarske konferencije zemalja jugoistočne Europe "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini", koja se od jučer održava u zagrebačkom hotelu Operi.

Zato Hrvatska, prema riječima njezina premijera, priprema reformu lokalne uprave i samouprave koja će uključivati opsežnu decentralizaciju vlasti, a potom i fiskalnu decentralizaciju. Smjernice za reforme u budućem radu lokalnih institucija vlasti navedene su u Nacionalnom programu i odnose se na gotovo sva područja života, od zdravstva, financija, obrazovanja, do obrane ili zaštite okoliša, rekao je Sanader.

"Nužno je promicati učinkovitu demokratsku upravu, osobito na onoj razini koja je najbliža građanima, kako bi se oni osjećali dijelom te vlasti", rekao je Sanader u govoru sudionicima konferencije.

Hrvatski premijer dio govora posvetio je i trenutku u kojem se Hrvatska nalazi na svojem putu u Europsku uniju, naglasivši kako su "naše ambicije prepoznate u Europi" i izrazivši uvjerenje da će na Europskom vijeću u prosincu Hrvatska dobiti konkretan datum za početak pregovora.

Sanader je podsjetio kako je nakon raspada komunizma i nestanka bipolarne Europe cijela ova regija prošla kroz jako teško razdoblje koje su obilježili ratovi i ustvrdio kako su sve zemlje zato zaslužile europsku priliku, pod uvjetom da ispune sve kriterije koje zahtijeva članstvo u EU.

"Hrvatska je, nakon dobivanja avisa i statusa službenog kandidata, predvodnik na tom putu", ali je spremna pružiti svu moguću pomoć i potporu onima koji to žele na njihovom putu približavanja uniji, rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije predsjednika vlade skupu se obratila i njegova zamjenica Jadranka Kosor, koja je i otvorila drugi dan rada konferencije.

"Građanin je temelj istinske demokracije, a učinkovita demokratska uprava na lokalnoj razini pruža mu priliku za sudjelovanje u vlasti", istaknula je potpredsjednica vlade.

Spomenula je kako je prvi zakon o lokalnoj upravi i samoupravi donesen 1992. i također najavila opsežne reforme koje će dovesti do znatne decentralizacije vlasti.

Nakon završetka govora i izlaska iz dvorane, premijer Sanadera dočekali su novinari koje je zanimala njegova ocjena dvodnevne konferencije, za čiju je organizaciju Hrvatska od svih sudionika dobila mnoštvo pohvala.

"Konferencija je važna zato što napredne zemlje u Europskoj uniji, kakvi i mi želimo biti, poštuju načelo subsidijarnosti", rekao je Sanader, objasnivši da to znači da se sve što se može odlučiti na lokalnoj - gradskoj ili županijskoj - razini ne treba dizati na državnu razinu.

"Veliki sam pobornik načela subsidijarnosti, koji treba zaživjeti, i sve što će vlada činiti ubuduće na decentralizaciji tome će pridonijeti, čime jačamo demokraciju", rekao je Sanader.

Na pitanje da prokomentira izjavu Janeza Potočnika kako Hrvatska nema izgleda ući u EU 2007., premijer Sanader rekao je kako sve ide po planu, kako se Hrvatska nad početku pregovora iduće godine i kako je uvjeren da će potrebne uvjete ispuniti do 2007., čime će sa svoje strane dovršiti posao, a odluku o trenutku primanja u članstvo donosi EU.

Odgovarajući na pitanje o austrijskoj inicijativi za arbitriranjem između Hrvatske i Slovenije, Sanader je podsjetio da se Hrvatska ponajprije zalaže za bilateralno rješenje, a ako ono ne bude moguće, bit će potrebna arbitraža, pa se tk onda i može odlučiti tko će je provoditi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara