Sanaderova poruka Markoviću: Ustaški pozdravi nisu dio opere Nikola Šubić Zrinski!

Sanaderova poruka Markoviću: Ustaški pozdravi nisu dio opere Nikola Šubić Zrinski!

"OSUĐUJEMO sva nesportska navijanja na sportskim terenima jer ona nemaju veze ni s europskim tekovinama, a ni sa hrvatskim. Pritom mislim na ustaške pokliče, na rasističke pokliče, koji pozivaju na ekstremizam i radikalizam i sva ona pogrdna dobacivanja", kazao je danas šef HDZ-a Ivo Sanader nakon sastanka predsjedništva HDZ-a na kojem se, osim navijača, raspravljalo o energetskom razvitku Hrvatske kao i o strategiji regionalnog razvoja Hrvatske.

Izlet za obitelj

"Od svih mjerodavnih institucija očekujemo reakciju da neprikladno navijanje nestane s hrvatskih sportskih terena. Takvom navijanju nema mjesta u Hrvatskoj, kao ni nasilja u i oko sportskih terena. Nema više ni bengalki i sličnih stvari", naglasio je prvi čovjek HDZ-a Sanader dodajući kako je Predsjedništvo njegove stranke došlo do zaključka kako sportski događaji moraju biti izleti na koji idu cijele obitelji bez bojazni.

"Utakmice moraju biti događaji kao što su u ostatku Europe. Ondje idu cijele obitelji i nitko se ne boji. Sva resorna ministarstva, ali i Hrvatski nogometni savez moraju riješiti to pitanje. Divljanje se ne smije minorizirati", rekao je Sanader dodatno pojašnjavajući kako ustaški pozdravi nisu dio opere Nikola Šubić Zrinski (kao što je svojevremeno objasnio predsjednik HNS-a Vlatko Marković).

Uskoro ulaznice s imenom i prezimenom

Đurđa Adlešič je već ranije najavila da će prvi konkretni rezultati borbe protiv huliganizma biti vidljivi narednih dana, a jedna od mjera koje Adlešič priprema u suradnji s novim ministrima policije i pravosuđa, Tomislavom Karamarkom i Ivanom Šimonovićem je oduzimanje putovnica evidentiranim huliganima pet dana prije gostujućih utakmica, saznaje Jutarnji list.

Navodno se čeka još samo mišljenje Ustavnog suda, koji bi se sutra trebao očitovati o Vladinom prijedlogu. Vlada se s Ustavnim sudom odlučila konzultirati jer želi izbjeći mogućnost da se oduzimanje putovnica proglasi kršenjem građanskih prava. Vjeruje se kako će ustavni suci dati potporu predloženim restriktivnim mjerama. Očekuje se kako će biti predložene i rigorozne zatvorske kazne za huligane koji će biti kazneno umjesto prekršajno gonjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će također predložiti uvođenje personaliziranih ulaznica koje će se pomno brojiti na ulazu, kao i označavanje sjedala na stadionu. To znači da će se ulaznice prodavati na ime i prezime, brojač će ih registrirati prilikom ulaska na stadion, te će se točno znati na kojem sjedalu tko sjedi. Zbog toga Vlada očekuje i potporu gradova koji su domaćini nogometnih utakmica jer se na stadionima moraju osigurati potrebni sigurnosni uvjeti.

Pred izbore o regionalizmu

"To nema nikakve veze s operom niti s domoljubljem", bio je oštar Sanader. Zanimljivo je kako je danas Predsjedništvo HDZ-a odlučilo raspravljati o energetskoj situaciji te o regionalnom razvitku, dok u primjerice borbi protiv organiziranog kriminala ili možda o financijskoj krizi, čelništvo najjače stranke u Saboru nije našlo shodno raspravljati.

Tako smo danas mogli čuti oprečne stavove o energetskoj budućnosti Hrvatske, a javnost je informirana o regionalnom razvitku u Hrvatskoj.

"Naša stranka je da razvijaju ravnomjerno svi hrvatski krajevi, a ne samo veliki gradovi. Stoga smo na predsjedništvu HDZ-a usvojili smjernice regionalnog razvitka", rekao je Sanader.

Podsjetimo, lokalni izbori trebali bi se održati na proljeće sljedeće godine.

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara