Sanaderova Vlada obećala 150.000 radnih mjesta

Sanaderova Vlada obećala 150.000 radnih mjesta

PROGRAMIMA poticaja u malom i srednjem poduzetništvu Vlada Ive Sanadera namjerava otvoriti 150.000 novih radnih mjesta. Namjera Vlade je povećati ulaganja u otvaranje poduzetničkih zona sa sadašnjih 84 milijuna na 300 milijuna kuna godišnje.

Vladin program kojim je predviđeno otvaranje novih poduzetničkih zona predstavljen je na jučerašnjem sastanku sa županima. Prema pisanju "Dnevnika", lokacije poduzetničkih zona trebale bi biti poznate u roku dva mjeseca. O njima će odlučivati županije u suradnji s Ministarstvima za gospodarstvo i prostorno uređenje. Država će sve iznose ulaganja iz lokalnih proračuna uvećati za isti iznos iz proračuna Ministarstva gospodarstva i fonda za regionalni razvoj. Na područjima od posebne skrbi država će u cijelosti financirati gradnju novih poduzetničkih zona.

Namjera Vladinog programa je prekinuti sadašnji trend prema kojem se 80 posto tvrtki u svakoj zoni bavi trgovinom. U budućnosti taj postotak bi bio osiguran za proizvodne djelatnosti čime bi se povećao izvoz.

Da bi se u poduzetničke zone privukao sve veći broj ulagača, Vlada će subvencionirati kamate na poduzetničke kredite čija će maksimalna godišnja kamata iznositi četiri posto. Kako će izgledati program i princip dodjele subvencija i na kakve kredite će se odnositi, detaljno će u idućih mjesec dana razraditi Ministarstvo financija.

Ulaganja u nove poduzetničke zone kreditirat će se putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a u kreditiranje će se uključiti i “male specijalizirane banke za rad s malim poduzetnicima”. Poslovne banke bi na sebe trebale preuzeti 50 posto rizika plasiranih kredita, dok će se sami krediti osigurati kod državnog osiguravatelja - Croatia osiguranja.

Ministarstvo financija u roku od mjesec dana trebalo bi izraditi i program poreznih olakšica koje će vrijediti i za poduzetnike izvan poduzetničkih zona ako se odluče na proizvodnu ili prerađivačku djelatnost. Takva bi se poduzeća u razdoblju od tri godine u potpunosti trebala u potpunosti osloboditi plaćanja poreza na dobit. Poduzeća na područjima od posebnog državnog interesa oslobodit će se plaćanja poreza na promet nekretninama te poreza na dohodak.

Vlada ne namjerava odustati od socijalne politike zbog sporazuma s MMF-om

Premijer Ivo Sanader izjavio je  kako Vlada ne namjerava odustati od svoje socijalne politike, ocjenjujući da je i uz takvu politiku moguće postići novi sporazum s MMF-om.

"Ne mislimo odustati od socijalne politike Vlade i sigurni smo da i uz to možemo sklopiti dobar sporazum s MMF-om", kazao je Sanader u HTV-ovoj emisiji Forum, komentirajući najave da će MMF, s čijim bi se predstavnicima trebao sastati sutra, inzistirati na "još rigoroznijem" stand-by aranžmanu od dosadašnjih.

Govoreći o izjavama sindikalnih čelnika da Vlada u prvih 100 dana nije učinila ništa na oporavku gospodarstva i poboljšanju životnog standarda, Sanader je kazao kako se zalaže za socijalno partnerstvo, ali da ne prihvaća da sindikati vladi "dijele lekcije".

"Nisu postavljali vladu, pa je neće ni micati, a ako žele voditi zemlju, neka izađu na izbore", poručio je Sanader sindikalnim liderima.

Zamoljen da komentira izjavu britanskog ministra za Europu Dennisa MacShanea da Hrvatska neće dobiti pozitivan avis Europske komisije dok ne riješi pitanje generala Gotovine, te zahtjev predsjednika HSP-a Ante Đapića da Vlada "reagira na ucjene", Sanader je kazao kako "osobno nije čuo ucjene i negativne ocjene na račun Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da MacShaneov stav neće presudno utjecati na stav Europske komisije te ponovio kako očekuje da će Komisija 20. travnja Hrvatskoj dati pozitivan avis, da će taj stav u lipnju podržati i Europsko vijeće te da će Hrvatska početi pregovore o punopravnom članstvu u narednih četiri do pet mjeseci.

"Bili bismo nezrela zemlja i nezrela vlada kad ne bismo imali odgovor i za slučaj negativnog avisa", kazao je Sanader, odgovarajući na pitanje što ako stav Europske komisije bude negativan.

"Imamo alternativnu politiku za slučaj da Europa pokaže nezrelost i kaže da za ulazak u EU Hrvatska treba čekati druge", rekao je.

Na pitanje stoji li još iza potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva Andrije Hebranga, iako ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da građani ne podržavaju njegove poteze, Sanader je kazao kako očekuje da će "kampanja protiv Hebranga biti kratka daha".

Ponovio je da ne želi čistke u zdravstvu, ali da Vlada "mora rehabilitirati ljude koji su nakon izbora 2000. doživjeli pogrom" te ustvrdio da je bivša vlada "u prvih mjesec dana mandata smijenila ravnatelje svih bolnica u Hrvatskoj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara