Sanirane pukotine na stupovima kupole šibenske katedrale

STRUČNJACI tršćanske tvrtke ´Ser.co.tec´ sanirali su pukotine u nosivim stupovima šibenske katedrale sv. Jakova koje godinama postupno nastaju. U njih su ubrizgali posebnu smolu koja veže kamen, kako bi zaustavili ili usporili širenje pukotina.

´Situacija nije alarmantna, a ova je sanacija preventiva kako bi se spriječilo ono najgore. Lijevi je stup bio jako oštećen i pukotine su se povećavale iz godine u godinu. Sanacijom stupova kupole vratili smo im nosivost, a stanje ćemo u tim pukotinama i dalje pratiti mjernim uređajima kako bi smo utvrdili je li njihovo širenje zaustavljeno´, izjavio je Dario Almezberger iz tvrtke ´Ser.co.tec´, koja obavlja nadzor nad više povijesnih spomenika u Hrvatskoj.

Monitoring šibenske katedrale, koja je krajem studenoga 2000. uvršetna na UNESCO-ov popis, rade već pet godina i utvrdili su da se desni brod katedrale pomiče prema moru, a preko zatege taj desni stup povlači i lijevi stup koji nosi kupolu i to je jedan od razloga zašto se u njemu otvaraju pukotine.

Pukotine na desnom brodu katedrale i njihovo povećavanje zamijećeni su već nakon druge godine monitoringa. Desni je brod za razliku od ostalog dijela katedrale građen na nasutom terenu i taj je teren počeo kliziti. Zbog toga će, istaknuo je Almezberger, biti potrebno sidrenje nasutog dijela terena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pet godina izmjereno je da se desni brod katedrale pomaknuo prema moru za tri desetine milimetra.

Po riječima Darija Almezbergera, pukotine u kamenu, osim zbog klizanja tla, nastaju i zbog vibracija od prometa brodova ili aviona te slijeganja tla zbog podzemnih voda ili mikropotresa.

Tvrtka ´Ser.co. tec´ iste je metode, koje je primijenila u sanaciji pukotina stupova katedrale sv. Jakova, koristila i za sanaciju nekoliko spomenika kulture u Veneciji, svetišta Montegrazia u San Remu te sanaciju Orlandova stupa u Dubrovniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara