Sankai Juku otvara jubilarni tjedan suvremenog plesa

JUBILARNI , 20. tjedan suvremenog plesa otvorit će 27. svibnja japanska plesna skupina "Sankai Juku" s predstavom "Hibiki", koja u Zagreb dolazi nakon brojnih svjetskih gostovanja, od Londona i Pariza do New Yorka.

Jedna od najinventivnijih plesnih skupina na svijetu, "Sankai Juku", izvest će visokoestetiziranu predstavu "Hibiki", za koju je njezin redatelj, Ushio Amagatsu, na današnjoj konferenciji za novinare rekao da govori o ciklusu života.

Amagatsu, koji predstave temelji na vlastitoj intimi, rekao je da se "Hibiki", uz malo pokreta i vrlo usporenom tehnikom, bavi njegovim položajem u kontinuitetu i diskontinuitetu života.

"Sankai Juku", skupina prepoznatljiva po isključivo muškim članovima izbrijanih glava i obojenima u bijelo, izvodi sve popularniji tradicionalni japanski butoh ples, koji se u slobodnom prijevodu može nazvati plesom tame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ushio Amagatsu kaže da ne postoji jedan butoh ples, jer različite ga skupine različito plešu, a jedino im je zajednička filozofija i pitanje koje si postavljaju - "Što je čovjek?".

Upitan zašto su u predstavi samo muškarci, Amagatsu je rekao da nije riječ o naslijeđu tradicije, a skupinu je osnovao 1975., nakon jednogodišnje plesne radionice u kojoj je od tridesetak muškaraca i žena na kraju ostalo samo troje muškaraca.

Do 7. lipnja bit će predstavljeno više generacija domaćih koreografa i plesača, te inozemni - austrijska skupina "Dans.Kias", belgijske skupine "Theatar Step" i "ZOO", austrijska autorica Milli Bitterli, francuska Karine Ponties i drugi.

Tijekom dvadeset godina Tjedan je predstavio oko 400 uglednih svjetskih umjetnika i producirao 50-ak domaćih plesnih premijera.

Organizator Hrvatski institut za pokret i ples pripremio je popuste za ulaznice od 50 posto petnaest minuta prije početka predstave i isti popust za studente koji na blagajni kina "Lika" kupe ulaznicu između 13 i 14 sati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara