Sankt Peterburg slavi 300 godina postojanja

ZAHVALJUJUĆI volji jednog izuzetnog vladara, Petra Velikog, prije 300 godina rođen je grad Sankt Peterburg, jednoga dana u svibnju 1703., kako bi postao jedan od najeuropskijih gradova Rusije sa sudbinom u kojoj se prepliću slava i stradanje, bogatstvo i bijeda.

Ruski car, očaran suvremenošću sjeverne Europe, kuda je putovao u tajnosti, izgradio je na ušću Neve, na krajnjem sjevero-zapadu zemlje, prijestolnicu svog carstva.

Taj je grad stvoren na pravi ruski način - ukazom je naređeno desecima tisuća kmetova da iz zaleđene močvare naprave mjesto veličanstvene ljepote. Kmetovima su se uskoro pridružile tisuće arhitekata, umjetnika, učitelja iz Italije, Njemačke ili Francuske koji su bili dobro plaćeni. Rusija je otvorila "prozor u Europu".

Nakon smrti Petra Velikog 1725. grad nije izgubio svoj sjaj i nije prestajao rasti i bogatiti se unatoč požarima i poplavama.

U drugoj polovici 18. stoljeća grad je zahvaljujući Katarini Velikoj dobio status intelektualne prijestolnice.

U skladu sa svojom burnom poviješću, ime ruske "sjeverne prijestolnice" mijenjalo se tri puta tijekom 20-og stoljeća.

Postavši prijestolnicom ruskog carstva, grad koji je osnovao Petar Veliki dobio je njemačko ime - Sankt Peterburg, što znači grad svetog Petra, sveca zaštitnika cara. Možda zbog svog stranog prizvuka, među narodom je brzo usvojena druga verzija imena grada -Piter, a prihvatilo ju je i plemstvo. S Prvim svjetskim ratom Sankt Peterburg je preimenovan u Petrograd kako bi njegov naziv zvučao domoljubnije. Međutim, to se ime održalo tek 10 godina, od 1914-1924, ali u burnom povijesnom desetljeću u kojem je palo carstvo, u kojem je pokrenuta Velika oktobarska revolucija 1917. i u kojem se rodio Sovjetski Savez. Petrograd je zatim postao Lenjingrad nekoliko dana nakon smrti Vladimira Iljiča Lenjina.

Više od 650.000 stanovnika umrlo je od gladi za vrijeme njemačke opsade Lenjingrada od 1941-43. Bili su izvrgnuti neprestanom, dugom i teškom bombardiranju, trpjeli su oskudicu i glad, ali su se herojski borili.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici su odlučili na referendumu 1991. vratiti gradu prvotno ime - Sankt Peterburg. Međutim, u svakodnevnom govoru on je i dalje Piter.

Svake godine od početka 18-og stoljeća Sankt Peterburg slavi svoju obljetnicu. Prema legendi, 16. svibnja 1703. (27. svibnja prema sadašnjem kalendaru) postavljen je kamen temeljac za Petropavlovsku tvrđavu koja je postala jezgrom novoga grada.

Ove godine, kada se slavi 300-ta obljetnica, razne kulturne manifestacije održavaju se već cijelu godinu, a posebne proslave predviđene su za posljednji tjedan u svibnju. Kao dan grada slavi se 27. svibnja i organizirane su svečanosti koje će kulminirati u utorak navečer ogromnim laserskim showom na nebu koji će izvesti japanski umjetnik Hiro Yamagato.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak povodom 300-e obljetnice grada da je Sankt Peterburg, njegov rodni grad, "most između Rusije i Europe".

"Taj grad je veza preko koje Europljani mogu bolje razumjeti Rusiju", rekao je Putin.

On će krajem tjedna otputovati u Sankt Peterburg gdje će se sastati s više od 40 svjetskih čelnika koji će doći na proslavu 300-te obljetnice. Za 31. svibnja planirana je velika službena proslava na kojoj se očekuju strana i domaća izaslanstva. Istoga dana u gradu se održava summit EU-Rusija, summit Zajednice nezavisnih država (ZND - 12 bivših sovjetskih republika), a 1. lipnja očekuje se neformalni susret Putina i američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Na marginama proslava sastat će se japanski premijer Junichiro Koizumi i kineski predsjednik Hu Jintao.

U gradu, koji ima pet milijuna stanovnika, već su poduzete jake mjere sigurnosti. Od 29. svibnja do 1. lipnja gradska zračna luka bit će zatvorena i kroz nju će moći proći samo Putinovi gosti i službena izaslanstva. Oko 13.000 pripadnika snaga sigurnosti je u pripravnosti za slučaj terorističkih napada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara