Šanse za prehladu djece dvostruko veće ako su roditelji pušači

ISTRAŽIVAČI zagrebačkoga Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada utvrdili su povezanost pušenja roditelja sa stopom infekcija gornjega dijela dišnog sustava djece.

Ispitivanje 224 učenika drugih razreda osnovnih škola iz užega zagrebačkog gradskog područja i 113 učenika drugih razreda osnovne škole u Samoboru pokazalo je da je dvostruko veća vjerojatnost da će prehladu dobiti djeca koja su izložena pušenju obaju roditelja, a 1,65 puta veća za djecu koja su izložena pušenju jednog roditelja u odnosu na djecu roditelja nepušača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prospektivna studija o utjecaju pušenja roditelja na učestalost prehlada i funkciju pluća djece provedena je od studenoga 1997. do travnja 1998., a njezini rezultati objavljeni su u najnovijem broju časopisa "Društvena istraživanja" (67) zagrebačkoga Instituta "Ivo Pilar".

Po podatcima istraživanja koje su proveli Milica Gomzi, Jasminka Bobić i Mladen Pavlović, gotovo 59 posto djece živi u kućanstvu s barem jednim pušačem. Pušači su 32 posto majke i 55 posto očevi, a u 31 posto obitelji pušači su oba roditelja.

Zdravstveni učinci "pasivnog pušenja" sustavno se ispituju tek dva desetljeća. Pasivni pušači izloženi su dimu sličnoga sastava kao i pušači, koji je klasificiran kao kancerogen i opasan za ljude. Boravak u prostoriji u kojoj se puši, po podatcima WHO-a, ima za nepušača isti učinak kao da puši po jednu cigaretu na sat.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara