Santrić odgovara Kerumu: Kad gradonačelnik misli sagraditi 50 tisuća kvadrata na Starom placu?

Foto: Paun Paunović / Cropix

VJEKO SANTRIĆ iz splitskog HNK-a također je odgovorio na sinoćnje prozivke gradonačelnika Keruma, koji ga je nazvao vampirom i psihijatrijskim bolesnikom koji se mora liječiti. Santrićev odgovor Index objavljuje u cijelosti.

U Hrvatskoj moćnici teroriziraju i vrijeđaju građane i zbog toga ne odgovaraju

Ne znam što bih mogao poduzeti u zemlji u kojoj moćnici teroriziraju i vrijeđaju građane i za to nikad i nikome ne odgovaraju. Kad Zdravka Mamića i slične budem vidio ne u istražnom zatvoru nego osuđenog zbog svojih đubretovanja nad novinarima i cjelokupnom hrvatskom javnošću, onda ću možda povjerovati u naznake pravne države na ovim prostorima. No, mi umjesto toga imamo još i pripremljene nove zakone temeljem kojih će se lakše suditi novinarima i medijima za tobožnje uvrede lokalnih političara, tajkuna i njihovih asistenata.

Uostalom pred koji tjedan je i prof. dr. Slaven Letica u HTV-ovoj emisiji Peti dan izvolio izjaviti kako je taj Santrić njemu čak i simpatičan, ali je svojedobno sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu otišao jer se panično bojao studenata. Prema tome, neka se primarius Letica i secundarius Kerum dogovore oko moje dijagnoze. Ovako je sve skupa previše disonantno i nešto tu ne štima. Jer, da je logički, upravo bi vampiri najradije trebali ostajati sa studentima, a vjerojatno i studenticama, ne bi li im što duže pili krv. Dakle, ostanemo li pri secundarijusovoj dijagnozi, onda se mogu složiti da sam ja samo blijeda naznaka od vampirića koji sa slamkom možda tek bistri nečistu savjest, danas secundariusa, a sutra već i primariusa - ma tko oni bili!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerumov grandiozni plan za Stari plac i nabujali kvadrati

Ali da ne ostanemo samo na bistrenju i bavljenju mojom neznatnošću. Mnogo značajniji od pokušaja gospodina Keruma da uvrijedi svakog ponaosob ko njega smatra tragikomičnim gradonačelnikom jestu njegova nastojanja, možda također sa kliničkim pretenzijama, da se po memoriji građana Splita igra "kamena s ramena" igara. 

Naime, u moru bajki kojima je gradonačelnik Kerum jučer uspavljivao ponekog gledatelja TV Dalmacije nije ni čudo što je medijima promaklo gradonačelnikovo epohalno načinjanje, kako on reče, najvećeg srednjoeuropskog projekta! Riječ je, nega, o Starom placu, odnosno o bivšem Hajdukovom igralištu i području oko njega, na kojemu Kerum odavno vidi tisuće garaža, parkirnih mjesta i novih trgovačkih centara... No kako u gradonačelnika od formata sve mora biti najskuplje, preko Maiore 23 i 33, do Hiltona i natrag - to smo jučer bili svjedocima guinnessovskog povećanja izgradivosti na Starom placu. Budući da državno-privatno-partnerske konfabulacije o Starom placu bujaju upravo proprocionalno sa istodobnim skrivanjem tog projekta od bilo kakve javnosti, to nije ni čudo da se u najužem centru grada sa svakim novim novinskim tekstom izgradivost poveća za nekoliko tisuća kvadrata.

Citiram Slobodnu Dalmaciju od 21. siječnja 2008: "Međutim, upravo je Poglavarstvo pokušalo promijeniti ovaj gradski projekt tako što je nakon provedene javne rasprave u izmenama GUP-a povećalo kapacitete izgradnje. U zoni projekta Stari plac, koja obuhvaća šest hektara, GUP iz 2005. godine, na koji se poziva Poljanić, propisao je 10.000 četvornih metara nove gradnje. No to investitorima očito nije bilo dovoljno pa je nakon javne rasprave o izmjenama GUP-a Poglavarstvo povećalo količinu gradnje na čak 36 tisuća četvornih metara."

Naravno da je gradonačelniku kerumskog stila to malo pa on manirom iskusnog kockara ulog diže za daljnjih 14 tisuća metara četvornih i objavljuje da će se sagraditi 50 tisuća četvornih metara! Mašala, rekli bi u susjednoj Bosni, a Vjeko se pita kani li to čovjek koji je prethodno vrlo dramatično ispovijedio strah za vlastiti život graditi prije, za vrijeme ili nakon što uzme gradonačelničke kufere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara