Sarajevo: EU će do kraja inzistirati na potpunoj suradnji s Haagom

Potpuna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) svih zemalja zapadnog Balkana zahtjev je na kojemu će Europska unija nastaviti odlučno inzistirati, izjavio je u srijedu u Sarajevu predsjedatelj Odbora za politiku i sigurnost EU Paul Duhr.

"Odgoda početka pregovora o punopravnom članstvu s Hrvatskom, koji su trebali slijediti 17. ožujka, pokazatelj je koliko smo ozbiljni u toj nakani", kazao je luksemburški diplomat Duhr novinarima u Sarajevu, gdje je predvodio visoko diplomatsko i vojno izaslanstvo Europske unije koje je tamo doputovalo kako bi analiziralo stanje u BiH i tijek mirovne operacije "Althea".

Jedan od razloga posjeta je i skorašnje odlučivanje o mogućem smanjenju broja pripadnika EUFOR-a u BiH, što će ovisiti o stanju u zemlji do studenog ove godine.

Duhr je upozorio kako je veoma moguće da se BiH nađe na kraju reda zemalja jugoistoka Europe koje žele priključenje Uniji, nakon što je Srbija i Crna Gora dobila pozitivnu studiju o izvedivosti kao rezultat poboljšane suradnje s Haškim tribunalom.

Ako ne želi da joj se to dogodi, BiH mora ispuniti dobro poznate uvjete koji, osim suradnje s ICTY, podrazumijevaju i brzi preustroj policije, usvajanje odgovarajućeg zakona o javnom radio-televizijskom servisu te ispunjenje nekih tehničkih pretpostavki, kazao je predsjedatelj Odbora za politiku i sigurnost EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez toga, kazao je Duhr, BiH ne može računati na početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, bez obzira na činjenicu da EU želi vidjeti približavanje te zemlje Uniji što je prije moguće.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, koji je izaslanstvo EU izvijestio o stanju u toj zemlji, novinarima je kazao kako ni vlasti u Beogradu ne trebaju imati iluziju da su učinili dovoljno u suradnji s ICTY-em.

"SCG mora nastaviti i u cjelosti dovršiti proces suradnje s Haškim tribunalom. Pregovori (s EU) bez toga ne mogu biti završeni", kazao je Ashdown.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara