Sarajevo: Još tri optužnice iz Den Haaga?

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužio je još tri osobe bošnjačke nacionalnosti za ratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini, objavila je u srijedu bosansko-hercegovačka državna televizija BHT 1.

Ovaj izvor tvrdi kako je osim ratnog zapovjednika Armije BiH, umirovljenog generala Rasima Delića, ICTY optužio i bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH generala Sakiba Mahmuljina te Edhema Godinjaka koji je u ratnom razdoblju bio zapovjednik policije u mjestu Tarčin kod Sarajeva.

Prema navodima BHT 1, optužnice protiv ove trojice iz Den Haaga bi trebale biti proslijeđene u Sarajevo do kraja tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije poznato na što bi se optužnice mogle točno odnositi no poznato je kako je Ganić tijekom rata praktično bio zamjenikom Alije Izetbegovića u Predsjedništvu BiH dok je Mahmuljin bio na čelu korpusa u kojemu je bila i postrojba "El Mudžahid" u čijem su sastavu bili i dragovoljci iz islamskih zemalja.

Upravo zbog zločina koje su oni počinili, Rasim Delić je optužen po zapovjednoj odgovornosti.

Edhem Godinjak mogao bi biti povezan sa zločinim počinjenim u zarobljeničkom logoru "Silos" koji je tijekom rata funkcionirao u Tarčinu.

Tamo su bili zatočene brojne osobe uglavnom srpske nacionalnosti a mnogi od bivših zarobljeika svjedočili su o ubojstvima koja su vidjeli i zlostavljanjima kojima su bili izloženi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara