Sarajevo: Potpisana izjava o početku regionalne suradnje

MINISTRI vanjskih poslova Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu zajedničku izjavu kojom su označili početak provedbe projekta regionalne suradnje pod nazivom Interreg III A.

Potpisivanjem ovog dokumenta praktično je otvoren natječaj za projekte namijenjene jačanju malog i srednjeg poduzetništva, poboljšanju javne uprave i administracije, jačanju institucija te usluga posebice na području infrastukture, transporta i telekomunikacija.

U Sarajevu se o tome razgovaralo i na stručnoj razini a najavljeno je kako će postojati točno utvrđeni rokovi jer odobreni novac mora biti utrošen na kvalitetne projekte do 2006. godine. Ovisno o prijavama, provedba prvih projekata očekuje se ove jeseni.

Sredstva za ovakve projekte u iznosu od 101 milijun eura osigurale su većim dijelom Europska komisija - 60 posto i talijanska vlada - 30 posto dok je preostalih deset posto osiguralo sedam talijanskih pokrajina koje gravitiraju Jadranskom moru.

Talijanski ministar Franco Frattini čija je vlada izravno sponzorirala nastavak projekta Interreg započet 1990. godine istaknuo je na konferenciji za novinstvo kako se ovime uspostavlja još jedan važan instrument ohrabrenja i potpore zemljama regije istočnog Jadrana na njihovom putu prema Europskoj uniji.

"Ovime se potvrđuje volja za uspostavu prave europske jadranske regije", kazao je Frattini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je najavio kako će Italija u vrijeme kada preuzme predsjedavanje Europskom unijom snažno podupirati ne samo ovu nego i sve druge incijative koje imaju za cilj približiti jugoistočnu Europu EU.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula kazao je kako je Hrvatska u cijelosti otvorena za procese regionalne suradnje i ohrabrena činjenicom da se na ovaj način i Jadran pretvara u europsko more.

Punu potporu incijativi regionalne suradnje koju sponzorira Italija istaknuli su i šefovi diplomacija BiH Mladen Ivanić, Albanije Ilir Meta te Crne Gore Dragiša Burzan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ministar Frattini je potvrdio kako izgradnja Jadransko-jonske auto-ceste ostaje jednim od najvažnijih transeuropskih prometnih projekata.

On je kazao kako je o tome u Sarajevu konkretno razgovarao s Ilirom Metom te je podsjetio da u Bariju već počinje funkcionirati tajništvo ovog projekta u čiji će rad biti uključene sve zainteresirane zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara