SARAJEVO: SUTRA POČINJE PUNA PROVEDBA SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI BIH I HRVATSKE

Puna provedba sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Hrvatske, odnosno BiH i SCG, počet će od 1. travnja, a Vijeće ministara BiH poduzet će mjere kojima bi se dodatno zaštitila domaća poljoprivredna proizvodnja, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko.

Vijeće ministara BiH održalo je izvanrednu sjednicu uoči isteka tromjesečnog moratorija na primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama, a Doko je pojasnio da su utvrđene mjere na kojima su inzistirali domaći poljoprivrednici kako bi se zaštitili od jače uvozničke konkurencije.

Ministar vanjske trgovine BiH nije, međutim, mogao potvrditi da neće uslijediti blokade šest graničnih prijelaza što su ih za četvrtak najavili članovi Udruženja poljoprivrednika u BiH na čijem je čelu Ranko Bakić.

"O tome znam ono što sam vidio i čuo u medijima", rekao je ministar Doko, podsjetivši da su proteklih dana vođeni intenzivni pregovori s više udruga poljoprivrednika u kojima Bakić nije sudjelovao.

"Nama Bakić može biti partner u ministarstvu, a ne na graničnim prijelazima", rekao je Doko, ustvrdivši kako su se predstavnici svih ostalih udruga ogradili od Bakićevih nakana.

Kako bi zaštitilo domaću proizvodnju i preradu hrane, Vijeće ministara BiH odlučilo je u uputiti u žurnu parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se prijedlogom praktično uvode nulte carinske stope za uvoz određenih kategorija i kvota goveđeg i svinjskog mesa te peradi koji bi se koristili kao sirovina za domaće prerađivače.

Također je donesena odluka o uvjetima uvoza i prijevoza živih životinja, proizvoda i namirnica životinjskog podrijetla, veterinarskih lijekova i stočne hrane te otpadaka u BiH.

To praktično znači da će se iz Hrvatske u BiH moći uvoziti samo oni proizvodi koji stižu iz pogona s certifikatima i za izvoz u Europsku uniju.

Ujedno je određeno da se žive životinje, te proizvodi i namirnice životinjskog podrijetla iz Hrvatske u BiH mogu uvoziti samo preko četiri cestovna granična prijelaza: Županja, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo i Metković. Uvoz je također moguć i preko sarajevske zračne luke.

(Hina) xrm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara