SARAJEVSKA POLICIJA TRAGA ZA PRISLUŠNOM NAPRAVOM UKRADENOM IZ ZGRADE GLAVNE POŠTE

Sarajevska policija traga za uređajem koji je mogao služiti za nezakonito prisluškivanje velikog broja telefona i koji je, pod nerazjašnjenim okolnostima, nestao iz zgrade Glavne pošte, potvrdilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije.

Informaciju o tome da je iz pošte tajanstveno nestao uređaj pod nazivom "Ruter 5000", prvi je objavio tjednik "Slobodna Bosna" iznoseći tvrdnju da je ta naprava vjerojatno korištena za prisluškivanje velikog broja telefona, praćenje telefaks poruka i internet adresa.L

Prema tvrdnjama lista, na meti onih koji su nabavili i kontrolirali "Ruter 5000" bile su i Stabilizacijske snage ( SFOR) koje su i same, bezuspješno, pokušavale locirati mjesto s kojeg se obavljalo prisluškivanje.

Glasnogovornik sarajevske policije Dragan Mioković potvrdio je kako se za tom napravom traga.

U izjavi lokalnim medijima kazao je da su dva radnika Glavne pošte suspendirana i pod istragom su jer su jedini imali ključeve prostorije u kojoj je bio "Ruter 5000".

Prema dostupnim informacijama, krađa je izvedena noću s 10. na 11. ožujka a cijelu priču misterioznom čini podatak kako naprava za prisluškivanje nije bila u vlasništvu niti BH Pošte niti BH Telekoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postojanje "Rutera 5000" konstatirano je tek prilikom nedavne primopredaje dužnosti između bivšeg i novoimenovanog direktora BH Pošta.

Taj prijenosnik kompjutorskih telekomunikacijskih mreža toliko je moćan da može nadzirati sve razgovore u domaćem i međunarodnom telefonskom prometu, može upadati u takve razgovore, snimati ih, kopirati telefaks poruke i omogućiti provale u internet adrese.

Pretpostavlja se da je na taj način prisluškivano do 500 telefonskih brojeva te praćeno oko 200 e-mail adresa.

Prema navodima "Slobodne Bosne", oni koji su organizirali nelegalno prisluškivanje shvatili su da im je SFOR ipak na tragu pa su organizirali iznošenje "Rutera" iz zgrade pošte.

U noći kada je to obavljeno s video-vrpce koju je imala sigurnosna kamera nedostaje 45 minuta snimljenog materijala.

(Hina) xrm yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara