Sarkozy će ispremiješati svoju vladu

Sarkozy će ispremiješati svoju vladu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy trebao bi uskoro napraviti promjene u svojoj vladi nakon što je njegova stranka UMP izgubila na lokalnim izborima od socijalista. Pročelnik predsjednikova ureda, Claude Gueant, rekao je za AFP da su u planu "tehničke izmjene".

Nakon lokalnih izbora, UMP je zadržao kontrolu nad samo jednom od 2 francuske regije. Iako rezultati još nisu službeni, socijalisti su osvojili oko 54, a UMP samo 36 posto svih glasova, što je nezgodan znak za vladajuću stranku pred izbore 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat izbora je "veliki poziv na buđenje i na brzo i učinkovito djelovanje" oko nezaposlenosti i drugih izazova, a francuski mediji već su počeli spekulirati do kakvih bi promjena moglo doći.

Očekuje se da bi bivši ministar unutarnjih poslova pod Jacquesom Chiracom, Francois Baroin, mogao zamijeniti ministra Erica Woertha, a Woerth bi mogao zamijeniti ministra rada Xaviera Darcosa.

Ekonomska kriza koja je pogodila Francusku, zajedno s prijašnjim nezadovoljstvom oko reformi koje je Sarkozy najavio, ali nije proveo, očigledno je imala utjecaj na povjerenje birača. Po jednoj anketi, čak 57 posto Francuza misli da bi trebalo mijenjati trenutnu vlast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara