Sarkozy i Royal i službeno u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj

Iza 20 sati je francuska TV-postaja objavila prve službene rezultate francuskih predsjedničkih izbora prema kojima su u drugi krug s ušli desničarski kandidat Nicolas Sarkozy te socijalistička kandidatkinja Segolene Royal.

Prema najnovijim podacima francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Sarkozy je osvojio 30,46 % glasova, a Royal 24,46 %.

Centristički kandidat Francois Bayrou je dobio 18,14 % glasova, a kandidat ekstremne desnice Jean-Marie Le Pen 11,51 %.

Ostali glasovi su bili raspoređeni na osam kandidata, od kojih većina pripadaju KP Francuskoj i strankama trockističke ljevice.

Nicolas Sarkozy se, suprotno najavama, relativno brzo pojavio u svom izbornom stožeru i stotinama oduševljenih pristaša i s velikim smiješkom na licu izbore nazvao "trijumfom demokracije". Svojim budućim biračima je obećao da će se tijekom nastavka kampanje boriti za "francuski san".

U Sarkozyjevom stožeru vlada veliko zadovoljstvo ne samo zbog toga što Sarkozy  primjetno vodi nad Segolene Royal, nego i zbog toga što je iz utrke ispao Francois Bayrou, centristički kandidat za koga su sve ankete govorile da bi porazio  Sarkoyja da  se s njim odmjerio u drugom krugu,

Bayrou se iza 21 sat obratio svojim biračima i rekao da je zadovoljan jer je uspio pobijediti ekstremnog desničara Le Pena, kao i zbog toga da od večeras Francuska "konačno ima politički centar".

Na kraju se iza 21:30 sati pristašama obratila Segolene Royal obećavši da će "vratiti osmjeh" na lice Francuske, odnosno učiniti da u njoj "vrijednost čovjeka bude veća od vrijednosti dionice".

Mnogi francuski promatrači su izuzetno zadovoljni sa neočekivano visokim odzivom birača, koji se procjenjuje na iznad 80 %. Mnogi to tumače nepredvidljivošću utrke i atraktivnošću kandidata.

Drugi krug će se održati 6. svibnja. Večeras oko 22 sata TV2 je objavila rezultate prve ankete koja pokazuje da će u drugom krugu Sarkozy dobiti 54, a Royal 46 % glasova.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara