Sarkozy najavio mogućnost francuskog povlačenja iz Afganistana

NICOLAS SARKOZY, bivši francuski ministar unutarnjih poslova i kandidat desničarske stranke UMP na predsjedničkim izborima, sinoć je u intervjuu za TV-postaju France 2 najavio mogućnost povlačenja 1100 francuskih vojnika iz NATO-vog mirovnog kontingenta u Afganistanu.

Francuski predsjendik Jacques Chirac je već krajem prošle godine povukao oko 600 pripadnika specijalnih postrojbi iz NATO-vog kontingenta u Afganistanu. Time je stvorio presedan za Sarkozyja koji je jučer ustvrdio kako mu "nije izgledna dugoročna prisutnost francuskih postrojbi u tom dijelu svijeta".

Mnogi promatrači će bez svake sumnje Sarkozyjevu najavu dovesti u vezu s drugim krugom predsjedničkih izbora koji se održavaju 6. svibnja, odnosno protumačiti je nastojanje da se izbije glavni argument njegove suparnice, socijalističke protukandidatkinje Segolene Royal.

Royal je, naime, jučer optužila Sarkozyja da se prilikom susreta s američkim predsjednikom Bushom "pokajnički ispričao" radi toga što je Francuska odbila sudjelovati u pohodu na Irak. Royal takvim optužbama nastoji dodatno mobilizirati ne samo izborno tijelo ljevice, nego i Sarkozyju oteti nacionalistički raspoložene glasače desnice koji s ljevičarima dijele široko rasprostranjeno antiameričko raspoloženje.

Sarkozy je na te optužbe bio reagirao tvrdnjama da je riječ o najbezočnijoj laži te podsjetio kako je 2003. godine kao član tadašnje francuske vlade eksplicitno kritizirao Bushov pohod na Irak.

Sarkozyjeva najava se, s druge strane, može shvatiti ne samo kao obrana, nego i kao svojevrsni napad na Royal, s obzirom da je Francusku posjetio Romano Prodi, ljevičarski premijer Italije, kako bi Royal pružio podršku. Sam Prodi je, pak, nedavno bio prisiljen nakratko odstupiti s položaja zbog inzistiranja da talijanske trupe ostanu u Afganistanu.

Prema većini francuskih anketa, u posljednjih nekoliko dana nije zabilježeno značajnije pomjeranje simpatija biračkog tijela u odnosu na nedjelju, pa se podrška Sarkozyju kreće oko 53 % u odnosu na Royalinih 47 %.

Francuske i svjetske medije sve više zaokupljaju razgovori Royal i u prvom krugu izbačenog centrističkog kandidata Francoisa Bayroua, čijih su 7 milijuna glasova jedini put za Royal da stigne do Elizejske palače. Bayrou se smatra naklonjenijim Royal nego Sarkozyju, kojeg je opisao kao "ličnost koja dijeli Francusku", te je pristao na TV-debatu s Royal s kojom je trebao razgovarati o razlikama među njihovim programima. Debata, zakazana za subotu na privatnoj TV-postaji Canal Plus, je otkazana, što neki tumače Sarkozjyevim pritiskom.

Sarkozy je, pak, izjavio da neće ići na debatu s Bayrouom jer bi to bilo "isto kao i da finalist Svjetskog kupa mora igrati utakmice s izbačenim polufinalistima". Jedina debata na koju je spreman jest ona s Royal, zakazana za 2. svibanj.

Dio francuskih analitičara, pak, smatra da Bayrou, usprkos signalima o bliskosti Royal, nema namjeru eksplicitno podržati socijalističku kandidatkinju, odnosno da je više zainteresiran za očuvanje medijske pažnje pred parlamentarne izbore u lipnju. Bayrouu bi, po tom mišljenju, daleko više odgovarao poraz Segolene Royal, jer bi se tada oporba prema omrznutom Sarkozyju  koncentrirala oko njegove novoosnovane Demokratske stranke, a ne blamiranih i potrošenih socijalista.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara