Sarkozy: Ova kriza je nastala zbog manjka regulacije nad financijskim sektorom

Foto: AFP

"SAD je očito da imamo dvije Europe. Jednu koja želi više solidarnosti među svojim članicama, ali i regulaciju, te drugu koja je determinirana isključivo logikom jedinstvenog tržišta", komentirao je rezultate summita u Bruxellesu Nicolas Sarkozy u intervjuu za Le Monde.

Podsjetimo, sklopljen je međuvladin dogovor 26 članica EU o uvođenju strože fiskalne discipline, dok je Velika Britanija bila jedina koja je ostala po strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Angela Merkel i ja smo učinili sve kako bi i Velika Britanija postala dijelom dogovora. Međutim, njihovi zahtjevi u vezi financijskih usluga nisu bili prihvatljivi. Ova kriza je nastala upravo zbog manjka regulacije nad financijskim sektorom. Sad više ne možemo ići unatrag, moramo se kretati prema većoj regulaciji", dodao je Sarkozy.

Sarkozy je objasnio da mehanizam kojim će se provoditi odluke iz dogovora neće značiti drastično povećanu ulogu Europske komisije. "Nećemo delegirati naš ekonomski suverenitet drugima. To će biti svojevrsno zajedničko vršenje suvereniteta od demokratski izabranih vlada. Niti jedno područje odlučivanja neće biti predano u ruke nekom supranacionalnom autoritetu", kazao je francuski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara