Sarkozy ponavlja: Bez Lisabonskog sporazuma Hrvatska ne može u EU

NADE Hrvatske Vlade da će zbog presjedanja druge zemlje osim Slovenije olakšati Hrvatskoj put u Europsku uniju, padaju na prvome testu. I dok hrvatski dužnosnici uporno ponavljaju da padanje Lisabonskog sporazuma u Irskoj neće bitno utjecati na priključenje Hrvatske Uniji, Nicolas Sarkozy dan prije francuskog uzimanja mjesta predsjedavajućeg Unijom, ponavlja da za Hrvatsku nema ulaza dok se sporazum ne donese.

"Interes Europske unije je širenje na Balkan ali bez ratifikacije Lisabonskog ugovora ne može biti daljnjeg širenja, uključujući i Hrvatsku", izjavio je danas francuski predsjednik Sarkozy za francusku televiziju o čemu izvještava talijanska agencija ANSA.

Uoči početka polugodišnjeg francuskog predsjedanja Unijom od 1. srpnja Sarkozy je ponovio da se Hrvatska ne može priključiti Uniji mimo prihvaćanja tog sporazuma.

"Europa 27-orice bez Hrvatske"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da interes Europe širenje na Balkan. No ne može se širenjem rušiti Europu. Ako se ne želi Lisabon imat ćemo sporazum iz Nice, Europa 27-orice bez Hrvatske", kazao je, i dodao kako je irsko 'ne' na referendumu o sporazumu zadaću Unije učinilo složenijom.

Kazao je i kako je sada prioritet ograničiti problem na Irsku, "neće biti proširenja Europe ako ne budemo mogli reformirati institucije", te zaključio kako time želi "Europi zadati zdravi šok".

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara