Sarkozy za neuspjeh irskog referenduma krivi europovjerenika Mandelsona

PETER MANDELSON, europski povjerenik za trgovinu iz Velike Britanije je krivac za neuspjeh nedavnog referenduma o EU u Irskoj, tvrdi francuski predsjednik Sarkozy.

Sarkozy je to rekao na jučerašnjem samitu Europske unije u Bruxellesu, i to nakon što su ga pitali da li za neuspjeh pokušaja da se u Irskoj ratificira Lisabonski ugovor krivi predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosoa.

Sarkozy je na to rekao da "svakih 30 sekundi dijete umire od gladi, a Europska komisija na pregovorima Svjetske trgovinske organizacije u Dohi nastoji smanjiti proizvodnju hrane za 20 posto".

Potom je rekao kako su po njegovom mišljenju irske glasače od prihvaćanja Lisabonskog ugovora odbile teme kao eutanazija, pobačaj, trgovina, "ali i Mandelson".

Sarkozy je potom rekao "da samo jedna osoba u svijetu misli kako nije nerealistično smanjiti poljoprivrednu proizvodnju za 20 posto dok 800 milijuna umire od gladi" i da je to upravo Mandelson.

Francuski predsjednik ne može reći da nema argumenata za tu tvrdnju, s obzirom da je upravo Mandelsonov lik bio čest na propagandnim plakatima protivnika Ugovora u Irskoj.

Mandelson uzvraća udarac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog te izjave je 54-godišnji povjerenik, odranije poznat kao bliski suradnik Tonyja Blaira i arhitekt "trećeputaškog" rebrandiranja Laburističke stranke, danas morao dati intervju Timesu u kojem nije ostao dužan svom glavnom kritičaru.

Sarkozy se, prema njemu, ponio nedolično pokušavši povezati prizore gladne djece s neprihvaćanjem Lisabonskog ugovora u Irskoj, odnosno s njegovom trgovinskom politikom. Takve riječi su "nedolične čelnika države koja će uskoro preuzeti predsjedanje Europskom unijom".

Mandelson smatra kako Sarkozy nastoji odgovornost za fijasko u Irskoj prebaciti na Europsku komisiju, ali "ne može taknuti Barrosoa", pa je zato upravo on postao dežurni Pedro.

U obranu Mandelsona je stao i britanski premijer Gordon Brown, iako je svojevremeno s njime, kao bliskim suradnikom njegovog stranačkog suparnika Blaira, nije bio u dobrim odnosima.

Analitičari vjeruju kako je izbijanje irskog problema u EU poslužilo kao povod za intenziviranje nekih drugih obračuna unutar Unije. Timesovi izvori navode kako je u pitanju sukob oko koncepta na koji će EU pokušati riješiti sve ozbiljniji problem galopirajućih cijena goriva i hrane.

U EU su se po tom pitanju stvorila dva tabora – neoliberalni koji inzistira da taj problem riješe reforme u smjeru jačanja slobodnog tržišta i protekcionistički, čiji je predstavnik Sarkozy, pod snažnim utjecajem francuskog poljoprivrednog lobija.

Neki idu čak tako daleko da vjeruju kako je Sarkozyju namjera torpedirati pokušaj Komisije da isposluje nove trgovinske sporazume s područja poljoprivrede na pregovorima Svjetske trgovinske organizacije u Dohi.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara