Sarkozy za stroži zakon protiv pedofila

Sarkozy za stroži zakon protiv pedofila

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy, zalaže se za pooštravanje zakonskih mjera protiv seksualnih prijestupnika, reagirajući tako na nedavni događaj kada je registrirani pedofil osumnjičen da je silovao petogodišnjaka nedugo nakon izlaska iz zatvora, objavio je danas Reuters.

Sarkozy smatra da bi osuđenike koji predstavljaju opasnost za društvo trebalo nakon odsluženja kazne uputiti na liječenje u bolnicu zatvorenog tipa.

"Francis Evrard, osuđenik koji je već ponavljao svoje zločine, pušten je iz zatvora 2. srpnja, nakon što je odslužio kaznu od 18 godina zatvora zbog silovanja djece. Međutim, silovatelj je u srijedu zgrabio dječaka s ulice u sjevernom francuskom gradu Roubaixu", priopćili su iz policije.

Policajci su silovatelja našli u garaži, napola razodjevenog, zajedno sa svojom žrtvom, te im je Evrard još i potvrdio kako su mu u zatvoru prepisali liječenje impotencije Viagrom, paketić koje je imao u džepu.

Francuski predsjednik žali zbog oslobađanja ovog nepopravljivog zločinca te tvrdi kako Evrard nije trebao biti oslobođen tako dugo prije završetka 28-godišnje kazne zatvora koja mu je bila određena, pogotovo s obzirom na činjenicu da su vlasti znale da je opasan. 

"Ne možemo oslobađati predatore, bolesnike koji mogu uništiti dječji život", izjavio je nakon susreta sa žrtvinim ocem i djedom u Elizejskoj palači, dodavši kako će se novim zakonom osigurati da se ovakvi slučajevi ubuduće ne ponavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj postao je glavna tema medija širom zemlje, par mjeseci uoči najavljenog strožeg zakona za seksualne prijestupnike.

Otac dječaka nakon razgovora s francuskim predsjednikom ogorčeno je ustvrdio kako velik dio krivice leži i na zatvorskom liječniku ukoliko je Evrardu dao recept za Viagru. 

"Nahranio ga je Viagrom i pustio iz zatvora kao gladnu zvijer", izjavio je potreseni otac.

Sarkozy je uvođenje zakona najavio za studeni, a otvaranje prve bolnice zatvorenog tipa u Lyonu za 2009. godinu.

"Prijestupnici poput Evrarda bit će pregledani od liječničkog konzilija koji će temeljitim ispitivanjem utvrditi da li su takvi prijestupnici sposobni za normalan život. Ukoliko se dokaže da su opasni po okolinu, bit će upućeni na liječenje u bolnice zatvorenog tipa. Ukoliko prihvate hormonalnu terapiju, bit će pušteni na slobodu, obilježeni elektronskim narukvicama, kao mjerom sigurnosti", zaključio je Sarkozy, dodavši kako je istraga o prepisanoj Viagri u tijeku.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara