Sarkozy želi da EU do kraja godine čvrsto odredi granice svog širenja

Sarkozy želi da EU do kraja godine čvrsto odredi granice svog širenja

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy se u jednom od svojih prvih govora posvećenih vanjskopolitičkim pitanjima dotakao i ulaska Turske u Europsku Uniju, procesa kojem se oštro protivio.

Sarkozy je rekao kako je spreman podržati pregovore o pristupanju Turske u EU, ali pod uvjetom da Unija prethodno jasno definira "krajnje granice" do kojih bi se europska zajednica država trebala širiti, odnosno gdje bi se njene granice trebale nalaziti 2020. godine.

Sarkozy je predložio da EU sastavi "vijeće mudraca" koje bi svoj pravorijek trebalo donijeti do kraja godine. Taj rok koincidira s rokom u kojem bi se trebala donijeti odluka treba li nastaviti pregovore o pristupu Turske i EU, a koji su prošle godine blokirani zbog odbijanja Turske da prizna Cipar, čiji sjeverni dio drži pod vojnom okupacijom.

Sarkozy je poznat po tome što se oštro protivi ulasku Turske u EU, odnosno preferira "posebne odnose", smatrajući kako Turska po svom karakteru i kulturi ipak nije europska zemlja. S druge strane, u Bruxellesu se inzistira na ulasku Turske čijih se 72 milijuna državljana vidi kao dragocjena radna snaga, a položaj budućoj EU nudi ogromne geostrateške pogodnosti.

Njegov današnji govor, smatraju promatrači, ima za cilj smiriti kako zagovornike Turske u Bruxellesu, tako i samo Tursku, gdje uslijed odbijanja da se nastave pregovori sve više raste antieuropsko raspoloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarkozy je kao alternativu Europskoj Uniji iznio ideju o stvaranju Mediteranske Unije čiji bi jedan od vodećih članova trebala biti Turska.

Pored pitanja širenja EU, Sarkozy je u svom govoru kritizirao Kinu zbog potcijenjenog juana koji "potkopava svjetska tržišta" i Rusiju zbog "brutalnog" korištenja energije u političke svrhe. Također je natuknuo i da bi Francuska mogla započeti proces pregovora sa Sirijom u smjeru postizanja trajnog političkog rješenja za sve nemirniji Libanon.

Najzanimljivija je, pak, Sarkozyjeva ideja prema kojoj bi se G8 - grupa 8 najrazvijenijih industrijskih zemalja - trebala proširiti na Indiju, Kinu, Meksiko, Brazil i Južnu Afriku, te tako postati G13.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara