Šarović se usprotivio uspostavi zajedničkog ministarstva obrane

SRPSKI član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Mirko Šarović usprotivio se uspostavi zajedničkog ministarstva obrane i vojske na razini države, izrazivši vjerovanje kako će Bosna i Hercegovina tijekom 2003. postati punopravni član NATO-va Partnerstva za mir.

Takvo stajalište potpuno je suprotno sadržaju pisma što ga je glavni tajnik NATO-a George Robertson uputio kolektivnom šefu države krajem prošle godine.

Šarović, koji predsjeda tročlanim Predsjedništvom, izjavio je za Hrvatski radio Herceg-Bosne u Mostaru da Stalno povjerenstvo za vojna pitanja može obavljati sve poslove ´koordinacije obrane i sigurnosti´.

´Inzistiranje na jednom ministarstvu i jednoj vojsci je bespotreban posao i trošenje energije. Svi koji to predlažu ne razumiju probleme ili imaju loše namjere´, rekao je Šarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska i bošnjačka strana podržavaju uspostavu zajedničkog ministarstva obrane na državnoj razini uz to da Hrvati inzistiraju na postojanju nacionalnih sastavnica unutar buduće vojske.

Šarović je odbio i zamisli o ukidanju srpskoga entiteta u BiH, dodajući da je njegova uspostava u Daytonu bila dio kompromisa za prekid rata te da bi se o eventualnoj promjeni sadašnjeg dvoentitetskog ustroja trebala usuglasiti sva tri konstitutivna naroda.

Ocijenio je ´vrlo opasnim poslom´ zadiranje u temelje sadašnje Bosne i Hercegovine koja je sastavljena od Federacije BiH i Republike Srpske.

Govoreći o vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine u 2003. godini, Šarović je istaknuo kako valja započeti izradu studije izvedivosti o pristupu Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara