SARS: U Kini 10 novih smrtnih slučajeva, u Grčkoj suspektan pacijent

U KINI  je u utorak zabilježeno 10 novih smrtnih slučajeva od posljedica epidemije atipične upale pluća te 80 novozaraženih virusom SARSa, izvijestilo je kinesko ministarstvo zdravstva. L

Unatoč tomu, zamjenik direktora pekinškog gradskog Ureda za zdravstvo Han Demin je, potvrdivši informaciju o više od 2.300 slučajeva zaraze virusom SARS-a te 129 umrlih pacijenata u samome gradu, izjavio kako je epidemija u Pekingu pod kontrolom.

"Realizirali smo velik broj učinkovitih mjera i možemo izvijestiti da je epidemija pod kontrolom. Svaki dan broj novih slučajeva zaraze virusom sve je manji", izjavio je Demin.

No, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako je prerano govoriti o smanjenju broja slučajeva zaraženih SARS-om u Pekingu, s obzirom na to da gradske vlasti ne mogu pouzdano tvrditi gdje se točno gotovo polovina pacijenata zarazila, odnosno gdje je žarište epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Hong Kongu je u utorak umrla liječnica koja je radila s pacijentima oboljelim od SARS-a, izvijestili su službeni izvori. Više od 350 od 1.683 osobe zaražene virusom SARS-a u Hong Kongu, zdravstveni su djelatnici, što u velikoj mjeri predstavlja pritisak za javni zdravstveni sustav u regiji.

I na Tajvanu je u utorak prijavljen još jedan smrtni slučaj od posljedica zaraze SARS-om, a prijavljeno je i 13 novih slučajeva bolesti.

Grčko ministarstvo zdravstva izvijestilo je kako je u atensku bolnicu primljena osoba koja je nedavno bila u Hong Kongu, a ima sve simptome karakteristične za zarazu SARS-om.

"Još uvijek je riječ o suspektnom slučaju, a konkretan podatak moći ćemo iznijeti tek nakon provedenih laboratorijskih pretraga. Ponavljam da nije riječ o potvrđenom slučaju", rekao je ministar zdravstva Costas Stephanis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara